Banke i multinacionalne tvrtke pritišću mađarsku vladu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2013. u 17:11
Gyorgy Matolcsy / EPA

‘To je pravi razlog napada u medijima, postupaka koje je EU pokrenuo zbog navodnog kršenja propisa, kao i odluka o sniženjima rejtinga, spekulacija na financijskim tržištima i političkih napada.’

Mađarski ministar gospodarstva Gyorgy Matolcsy optužio je u četvrtak banke i multinacionalne kompanije da napadaju njegovu vladu "svim mogućim sredstvima", samo dan uoči uvelike očekivanog imenovanja na mjesto novog guvernera središnje banke. U autorskom članku objavljenom u tjedniku Heti Valasz, Matolcsy je kazao da Mađarska uspijeva smanjiti proračunski manjak vlastitim modelom, izbjegavajući mjere štednje pred koje su postavljene druge zemlje.

Matolcsy pritom napominje da su instrumenti koje koristi službena Budimpešta, uključujući bankovne poreze, poreze na energetske tvrtke i telekome, reformu privatnog mirovinskog sustava i poreze na financijske transakcije, naišli na otpor snažnih interesnih skupina. "Među njima velike poslovne skupine iz Europske unije – banke i multinacionalne tvrtke – svim mogućim sredstvima usmjeravaju pritisak na vladu. To je pravi razlog napada u medijima, postupaka koje je EU pokrenuo zbog navodnog kršenja propisa, kao i odluka o sniženjima rejtinga, spekulacija na financijskim tržištima i političkih napada", dodao je.

Očekuje se da će premijer Viktor Orban u petak imenovati svog kandidata za guvernera mađarske središnje banke. Mnogi smatraju da će na to mjesto biti imenovan upravo Matolcsy, kojeg drže Orbanovom desnom rukom, budući da se premijer zalaže za popustljiviju monetarnu politiku kako bi se oživjelo recesijom pogođeno gospodarstvo. Matolcsy je kazao da gospodarska politika mađarske vlada predstavlja izravnu prijetnju institucijama EU-a i vladama koje su zaglavile u tradicionalnim mjerama.

"Dosada smo dokazali da možemo servisirati državne dugove i bez zajmova Međunarodnog monetarnog fonda i Europske unije jer smo provodili uspješnu fiskalnu konsolidaciju. Samo nekoliko zemalja sposobno je to učiniti u Europi. Zemlje u južnom dijelu eurozone potonule bi bez paketa spasonosnih zajmova i pomoći Europske središnje banke", ocijenio je Matolcsy.

Komentirajte prvi

New Report

Close