Bankari prilično zatečeni najavom rezanja kamata na minuse

Autor: Poslovni.hr , 27. veljača 2013. u 09:36
Slavko Linić (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

Limiti za potrošačke kredite u pravilu su u zemljama EU veći nego u Hrvatskoj, no zatezne su kamate bitno jeftinije nego kod nas…

Bankari su prilično zatečeni mogućnošću limitiranja kamata na devet ili deset posto jer se znatan broj potrošačkih kredita, a ne samo dopušteni minusi, kreće neznatno ispod gornje dopuštene granice, piše Večernji list. Smanjenje minusa na jednu plaću imalo bi manji utjecaj na financijsku poziciju banaka u odnosu na kresanje kamata na spomenutih devet posto.

Jedan utjecajni bankar kaže da ne vjeruje da će ministar financija ići tako daleko, to više što cijenu novca diktira kreditni rejting i zaduženost države, piše list. 

Limiti za potrošačke kredite u pravilu su u zemljama EU veći nego u Hrvatskoj, no zatezne su kamate bitno jeftinije nego kod nas i u rasponu su od 5 posto u Njemačkoj, 8 posto u Francuskoj, Češkoj, Danskoj do najviših 21 posto u Italiji. Zatezna kamata u Hrvatskoj iznosi 12 posto, pa je moguće da će smanjenje ići kod te kamate.

Više pročitajte ovdje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Drzava je sama naplacivala kamatu i do 18%, minus joj stalno raste, a dug buja… dakle ona nikad nije imala kontrolu nad svojim financijama. Zasto drzava ne spusti svoju kamatu za stalno?

Kamatna stopa ovisi o kamatama koje banka sama placa stedisama, riziku, poreznom opterecenju, regulativi i mnogim drugim stvarima… a nikako o nekim dekretima drzave. Ako se kamata nasilno smanji ispod prihvatljive stope, tih kredite nece biti, ili ce ih biti manje. Bilo kakvim nasilnim intervencijama, drzava samo maze oci i kupuje naivce za lokalne izbore.

Hrvatska je ocit primjer intervencije u sve, zaostalog komunistickog sustava i subvencija svemu sto propada. Da je to uspjesno, sada bismo bili bogati a ne u poziciji da ce nam se cesi i slovaci uskoro smijati jer smo do ociju u vodi…

Istocnoeuropske zemlje koje su drasticno smanjile poreze i privukle ulaganja, posebice u industriju, sada i dalje rastu. A mi se mozemo i dalje baviti kako podijeliti sve manji kolac u mrvice…

Država sa kamatom od 12 – 16 % uništava tvrtke i građane , te puni burzu s nezaposlenima .

Dio nezaposlenih su raznim smicalicama istjerali s burze pa je vjerojatno da već sada ima 650.000 nezaposlenih i 100.000 onih koji rade a ne primaju plaću !

PIPL MAST TRAST AS

u prijevodu na Hrvatski :

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU

New Report

Close