Bandiću prijava USKOK-u zbog terena VDM-a?

Autor: Ivan Pandžić , 29. prosinac 2009. u 22:00

Iako je na vodozaštitnom području grada, teren tvrtke VDM prvo je postao građevinsko zemljište, a sada bi na njemu trebale niknuti poslovne zgrade, što su oporba i dio SDP-a u Zagrebu zasad uspjeli spriječiti

Ono što je u Zagrebu trebala biti jedna od rijetkih gospodarskih zona ispast će afera sadašnje zagrebačke uprave na čelu s Milanom Bandićem i rezultirati prijavom USKOK-u. Riječ je o zemljištu u vlasništvu tvrtke VDM Promet, površine oko 33 tisuće četvornih metara u Ježdovcu, na krajnjem jugozapadnom djelu Zagreba. Za njega je gradonačelnik i još uvijek aktualni predsjednički kandidat, preko svog Ureda za izgradnju i prostorno uređenje, predložio izradu urbanističkog plana gospodarske zone s poslovnim zgradama. Međutim, onda je Skupština na posljednjoj sjednici odbila taj zahtjev zbog sumnji u pogodovanja pri prenamjeni i kriminal. Kako su istakli oporbeni zastupci, radi se o klasičnoj špranci po kojoj negrađevinsko zemljište na vodozaštitnom području privatna osoba očisti od zelenila, zatim od gradske uprave dobije prenamjenu u građevinsko zemljište, te na kraju financira plan po kojem se dozvoljava izgradnja poslovnih zgrada. Indikativno je i da se plan želio donijeti samo za parcelu u vlasnišvu VDM-a, bez sagledavanja šireg prostora. Zemljište u konačnici prenamjenama udeseterostruči svoju prvotnu vrijednost, pa iako teško dokazive, postoje osnovane sumnje i na korupciju.

SDP protiv
“Ovo je čisti kriminal. Ako se ovaj plan usvoji, odmah podnosim prijavu USKOK-u. Osim toga ću tražiti i vraćanje u prvotnu, negrađevinsku namjenu jer je zemljište u vodozaštitnom području i dio zaštićenog krajobraza koji se uništava,” rekla je zastupnica i urbanistica Vera Petrinjak Šimek s Nezavisne liste Velimira Sriće. Nakon tih i sličnih upozorenja, većinski SDP je odlučio odgoditi donošenje odluke i zatražiti dodatna očitovanja. Plan bi se opet trebao naći na sjednici u siječnju, a ako se usvoji, Petrinjak ustraje na prijavi slučaja USKOK-u. Zemljište je bilo negrađevinsko, ali vlasnik VDM Prometa Domagoj Mandić je na njega nasuo šljunak i pretvorio ga u parkiralište za strojeve. Prošle godine je preko Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb zapad, koje vodi SDP-ovac Jadranko Baturić, tvrtka zatražila prenamjenu u građevinsko zemljište u Prostornom planu. Vijeće gradske četvrti (VGČ) i Baturić daju prijedlog na resorni zavod i oni ga usvajaju. Umjesto vlasnika tvrtke, prijedlog je tako sakriven kroz VGČ. Godinu dana nakon toga pokreće se izrada plana koji će omogućiti gradnju.

Optužba za korupciju
“Mi plan uređenja predlažemo jer je u Prostornom planu to zemljište građevinsko. Nema nikakve pravne zapreke da Skupština sada odbije plan uređenja, ali mi ćemo to i dodatno obrazložiti,” kaže pročelnik Željko Horvat iz sadašnjeg ureda za prostorno uređenje. Dodaje da je prenamjena prije toga dobila četiri suglasnosti resornih ministarstava i zavoda, uključujući i Ministarstvo zaštite okoliša. I prozvani Jadranko Baturić opovrgava bilo kakvu korupciju i nelegalnost. “Kada nam građani zatraže prenamjenu, mi dajemo pozitivno mišljenje ukoliko se ne radi o zemljištu potrebnom za društveni objekt. Takvih prijedloga je bilo na stotine i izlazimo u susret građanima i tvrtkama,” kaže Baturić. On je i sam bio optuživan od anonimnih stranačkih kolega za korupciju i nelegalnu gradnju, ali je sve opovrgnuo, a afera se stišala. Inače ga u stranci zovu Mali Bandić zbog velikog utjecaja u četvrti koja ima više stanovnika od bilo kojeg grada srednje veličine.

D. Mandić, VDM

‘Nije bilo korupcije’
Zemljište je u našem vlasništvu više od 10 godina. Kupili smo ga i koristimo ga za parkirališta, a htjeli bismo napraviti garaže i radionicu. Nisam mešetar koji napuhuje cijenu zemljišta, prenamjenu sam tražio isključivo za potrebe tvrtke. Nisam ni znao da je odluka bila na Skupštini, a nema govora da smo ikome zbog prenamjene davali mitou,” kaže suvlasnik VDM-a Domagoj Mandić.

Komentirajte prvi

New Report

Close