Bandiću previše dati 10 milijuna kuna za rukomet

Autor: Ivan Pandžić , 21. siječanj 2009. u 22:00

Gradska pročelnica za sport Jelena Pavičić-Vukičević kaže da će platiti samo realne troškove po uzoru na cijene u ostalim gradovima

Tri dana prije početka odigravanja utakmica Svjetskog rukometnog prvenstva u Zagrebu gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik HRS-a Sandi Šola još nisu potpisali ugovor o suorganizaciji kojim Grad na sebe preuzima i plaćanje troškova u visini 10 milijuna kuna.

Razlog je što specifikaciju troškova koje je dostavio HRS u Zagrebu ipak ne smatraju realnom, o troškovima žele još pregovarati i svesti ih na nižu razinu, službeno nam je potvrđeno u Uredu za obrazovanje, kulturu i sport. Podsjetimo, HRS je ukupno tražio 28 milijuna kuna od svih gradova organizatora, od čega je Zagreb trebao pokriti 10 milijuna. Naknadno je nakon negodovanja gradonačelnika iznos smanjen na 20 milijuna kuna, ali je Zagreb ostao na razini 10 milijuna troškova. U HRS-u su u srijedu uvjeravali kako nema nikakvih problema s potpisivanjem ugovora. “Sve je dogovoreno i usklađeno, a jedini razlog zbog kojeg ugovor nije potpisan je što su čelnici saveza u Splitu. Ugovor će se potpisati u petak nakon njihova povratku”, rekao je glasnogovornik HRS-a Zlatko Škrinjar. Dogovori o ugovoru traju već duže vrijeme, Grad je već jedanput odbio potpisati predloženi ugovor jer nije imao točne specifikacije troškova poput prijevoza predstavnika medija, tehničke organizacije priredbe, uređenja dvorana u skladu s pravilnikom IHF-a i inspekcija, uređenja okoliša, promocije Svjetskog prvenstva, svečanosti otvaranja i zatvaranja priredbi vezanih uz SP i na kraju snošenja honorara osoba koje sudjeluju u organizaciji na razini Grada.

Sporna vrijednost
Prema tom prvom predloženom ugovoru koji posjedujemo, svi navedeni troškovi ne ulaze u 10 milijuna kuna koji se daju za organizaciju. Za 10 milijuna se pomaže HRS za smještaj i prehranu sudionika, cateringa, pića, osiguranja, dnevnica 105 osoba IHF-a za 20 dana, darova, odora i slično. Grad je vratio taj ugovor. “U konačnici bi prema posljednjem ugovoru koji je predložio HRS svi troškovi iznosili 12 milijuna kuna. Dva milijuna bi osigurali sponzori, a mi bismo trebali dati 10 milijuna kuna. Mi ćemo zaista pokriti sve realne troškove, ali iako se Zagreb ističe među ostalim gradovima, ne želimo da se gradski novac obezvređuje. HRS nam je dostavio točnu specifikaciju po svakom od troškova, ali dobili smo uvid u troškove koji su platili ostali gradovi.

Faza pregovaranja
Pregovaramo o plaćanju realnih troškova, koji su prema našem mišljenju niži od 10 milijuna kuna“, izjavila Jelena Pavičić-Vukičević, pročelnica Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, i predsjednica gradskog organizacijskog odbora za Svjetsko prvenstvo. Sličnu izjavu je nedavno dao i gradonačelnik Milan Bandić upitan kada će se potpisati ugovor. Međutim, on je tada najavio potpisivanje početkom ovog tjedna, što se nije dogodilo. Pročelnica za sport nije u fazi pregovora mogla otkriti koliko žele smanjiti plaćanje, ali je rekla da nije potrebno potpisati ugovor prije početka prvenstva u Zagrebu jer se troškovi plaćaju poslije. ”Sve će se uskoro finalizirati”, zaključila je.

Dozvola

Nije razriješena zavrzlama u vezi s uporabnom dozvolom za Arenu Zagreb, a u zagrebačkoj upravi saznajemo da neće dobiti trajnu uporabnu dozvolu prije početka prvenstva. Grad tako neće početi plaćati rate za zakup Ingri. Predsjednik Uprave Ingre Igor Oppenheim tvrdio je da bi Grad trebao početi plaćati jer je preuzeo dvoranu. Na relaciji Zagreb-Ingra frcaju iskre prije početaka utakmica. Ekstremni oblik rješenja bi mogao biti da Ingra zatvori dvoranu jer je službeno vlasnik bez ugovora o zakupu za prvenstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close