Bandićevo pismo namjere: Zagreb želi preuzeti Imunološki zavod i pokrenuti proizvodnju cjepiva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. siječanj 2014. u 12:35
Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Grad bi preuzeo ukupno vlasništvo nad društvom.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poslao je pismo namjere Vladi u kojem navodi da Grad Zagreb želi preuzeti Imunološki zavod (IMZ) d.d. radi ponovnog pokretanja strateški važne proizvodnje cjepiva, antitoksina i krvnih derivata.

Grad bi preuzeo ukupno vlasništvo nad društvom, što podrazumijeva sve obveze plaćanja društva, imovinu i svu opremu u vlasništvu, proizvodne i pokusne životinje i sav biološki materijal (sojevi virusa i bakterija, stanične banke, matične i radne sjemenske serije, međuproizvodne i gotove proizvode) i dokumentaciju IMZ-a, navodi se u pismu koje je Bandić u četvrtak uputio premijeru Zoranu Milanoviću i nadležnim ministarstvima.

Također, Grad namjerava obnoviti sve proizvodnje koje su zastarjele ili ugašene gubitkom proizvode dozvole – licence.

Tako bi se, zbog potrebe kontinuiranog rada na proizvodnji virusnih cjepiva (morbila – svjetski najcjenjenijeg cjepnog soja, zatim rubele i parotitisa), za što IMZ ima proizvodnu dozvolu do studenog 2015., hitno pristupilo izgradnji novog pogona za proizvodnju virusnih cjepiva.

Pogon bi dotad trebalo završiti i dobiti certifikat od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prvenstveno za proizvodnju morbila, oslanjajući se na podatke o proizvodnji i kliničkim ispitivanjima koja se već nalaze u WHO.

Ujedno bi preuzeo i zaposlenike IMZ-a i time pridonio sinergiji dosadašnjeg iskustva i znanja u proizvodnji radi prevencije zdravlja, stoji u pismu.

Grad Zagreb spreman je, odmah po preuzimanju, pristupiti pregovorima sa Zavodom za transfuzijsku medicinu o zajedničkom rješavanju proizvodnje krvnih derivata ili potražiti drugog strateškog partnera u slučaju da se zajednički dogovor ne postigne.

"Proizvodnja krvnih derivata je, prema preporukama WHO-a, odgovornost svake pojedine države, slijedom čega je nužno njezino obnavljanje. S obzirom na to da se derivati koriste isključivo u zdravstvenim ustanovama države, nije neophodno da proizvodnja bude profitabilna već primjerena standardima koji važe za tu vrstu proizvodnje, a na trošak zdravstvenog osiguranja", naglašava se u pismu.

Ističe se da je Grad spreman na samostalno financiranje projekta, ali i na ulogu strateškog partnera Ministarstvu zdravlja ili Vladi, ovisno o odluci vlasnika.

"Kao strateški partner sadašnjem vlasniku ili samostalni investitor s drugim strateškim partnerima, Grad Zagreb spreman je obnoviti proizvodnju antitoksina (svjetski prepoznatljivog branda), ulažući u nastambe za čuvanje i korištenje proizvodnih i pokusnih životinja i liniju za proizvodnju antitoksina iz životinjske krvi", navodi se u pismu.

Pritom se naglašava kako je neophodno da Hrvatska, kao turistička zemlja, slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, ima na zalihi specifični protuotrov protiv otrovnih životinja, prvenstveno poskoka i crne udovice.

Grad je također spreman pomoći u opremanju novoosnovanog Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu (bivši Odjel za istraživanje i razvoj IMZ-a) te nastaviti financiranje projekata vezanih za inoviranje cijelog asortimana bioloških proizvoda IMZ-a i razvoj novih tehnoloških postupaka za ponovno pokretanje proizvodnje bakterijskih cjepiva. Na taj način bi se, kako se dodaje, uklopili u nacionalnu strategiju razvoja znanosti u Hrvatskoj.

Prostori u Rockefellerovoj u kojima su se do sada proizvodila virusna cjepiva i gdje se nalazi pogon za finalizaciju proizvoda IMZ-a, pripojili bi se Specijalnoj bolnici za plućne bolesti, s krajnjim ciljem stvaranja Centra za palijativnu skrb s dovoljnim smještajnim kapacitetom, sukladno strateškom planu Ministarstva zdravlja. Planira se i uvođenje dodatnih parkirališnih mjesta, kao i realizacija planirane izgradnje javne garaže do kraja 2015.

Osim toga, Grad Zagreb je u pregovorima s Centrom za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu radi otvorenja prvog kliničkog odjela palijativne medicine pri tom fakultetu.

"Na taj bi način fakultet imao kliniku za palijativnu medicinu, a gradska ustanova – Specijalna bolnica za plućne bolesti postala bi nastavna baza medicinskog fakulteta", stoji u pismu.

Dio IMZ-a, koji je proizvodio bakterijska cjepiva, mogao bi se vremenom prenamijeniti u Muzej razvoja biotehnologije u Hrvatskoj.

Gradonačelnikovo pismo namjere podržali su Novi sindikat i Sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close