Bandićev wi-fi natječaj pada zbog pogodovanja Ciscu?

Autor: Bernard Ivezić , 27. siječanj 2013. u 22:01
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Službeno je: upravo je Ericsson Nikola Tesla zaustavio natječaj za besplatni internet Milana Bandića.

Službeno je: upravo je Ericsson Nikola Tesla zaustavio natječaj za besplatni internet Milana Bandića. Taj se natječaj od projekta vrijednog milijun kuna pretvorio u kapitalnu investiciju, u nekoliko faza, tešku gotovo 50 milijuna kuna.

Sumnja se da je natječaj namješten za nekog isporučitelja opreme marke Cisco. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave na svojim je internetskim stranicama objavila da je žalbu podnio Ericsson Nikola Tesla. Dodaje se da je zaprimljena 21. siječnja, dakle na vrijeme, čime su otklonjene sumnje da je to učinjeno prekasno. Sada je sve na odluci državne komisije.Snježana Bahtijari, direktorica marketinga i komunikacija Ericssona NT kaže da se kompanija još uvijek ograđuje od komentara, jer je natječaj u tijeku. S druge strane, iz Grada Zagreba ni ovoga se puta nisu udostojili odgovoriti na naš upit. Nasuprot tome, brzu reakciju dobili smo iz Cisca.Judit Sinko, voditeljica odnosa s javnošću Cisca za srednju i istočnu Europu izjavila je za Poslovni dnevnik da kompanija u Hrvatskoj, kao i u drugim djelovima svijeta, ne izlazi izravno na natječaje."Cisco se nije prijavio na taj natječaj kao ni na druge slične natječaje. Naše proizvode i usluge izravno nude naši partneri, ne Cisco, a u Hrvatskoj imamo sistem s više od 120 partnera, uključujući sistemske integratore, prodavače itd koji nastupaju na tržištu", pojašnjava Sinko te dodaje da ne može komentirati ni natječaj ni ponude drugih.

Sumnje da je natječaj namješten upravo za jednog od partnera Cisca pobudio je popis od čak osam Cisco certificiranih stručnjaka koje ponuđač mora imati da bi mu se ponuda uzela u obzir. Primjerice, mora imati "minimalno jednog djelatnika, certificiranog od strane proizvođača opreme ili ovlaštenog predstavnika proizvođača opreme za Hrvatsku kao CCIE Security, osposobljenog za rad na opremi koja je predmet nabave". CCIE je kratica za Cisco Certified Internetwork Expert. Kada su Grad Zagreb prozvali da je to podilaženje Ciscu pročelnik Miro Laco službeno je odgovorio da to nije točno, jer je navedeno "kao Cisco Proffesional", a ne izrijekom samo Cisco Proffesional. No, jedan stručnjak za bežične mreže, koji je želio ostati anoniman, pojašnjava da proizvođački certifikati u pravilu pokrivaju edukaciju iz opće teorije wi-fi mreža, koja je zajednička svim proizvođačima, i tehnologiju tog specifičnog proizvođača. Kaže da slične certifikate imaju i drugi proizvođači poput Junipera, a da postoje i proizvođačko-neutralni certfikati kao što je CWNP. Nadalje, wi-fi opremu proizvode brojne kompanije: Alcatel-Lucent, Ericssonov BelAir Networks, D-Link, HP, Huawei, Juniper, Motorola, Proxim,Siemens, ZTE i ZyXEL.

Kristijan Fabina, predsjednik udruge Dugave Wireless, koja je izgradila kvartovsku mrežu, kaže da ga je u natječaju dosta toga iznenadilo. Prvo što je raspisan na Badnjak, a rok za prijavu je bio 11. siječnja, što je poslije produljeno do 21. Nadalje, da se mora imati ISO 27001 certifikat koji si mogu priuštiti velike kompanije te da je po popisu stručnjaka nužno imati ugovor s određenim proizvođačem opreme. "Smatram da je wi-fi mreža potrebna Zagrebu, ali forma natječaja je površna", kaže Fabina. Tatjana Holjevac, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine ističe da se o ovom IT natječaju nije raspravljalo u skupštini što je presedan. "Prije pet godina sam pokrenula isti projekt i cijena wi-fi antene bila je 70.000 kuna pa pretpostavljam da se sada za puste milijune planira izgraditi Eiffelov wi-fi toranj", kaže Holjevac te tvrdi da bi Holding trebao prezeti projekt i odraditi ga u koordinaciji s gradom i gradsko-državnom tvrtkom APIS IT.

Komentari (3)
Pogledajte sve

u tekstu vam je krivo… “jer je navedeno “kao Cisco Proffesional”, a ne izrijekom samo Cisco Proffesional.” “Professional” kako i stoji u podnaslovu.

koliko je leglo rašireno tek će se otkrivati,bitno da je počelo

mafija opet steli poslove podobnima

New Report

Close