Bandićev trijumf – proračun usvojen, SDP u raskolu

Autor: Ivan Pandžić , 20. prosinac 2010. u 22:00

Neću glasovati ‘za’ protiv čega smo svi bili prije mjesec dana, rekao je D. Bernardić kojeg su slijedila samo dva zastupnika SDP-a. Ostalih 16 podržalo je Bandića

Predsjednik SDP-a glasuje zajedno s HDZ-om protiv proračuna, a SDP i HNS podrže proračun Milana Bandića koji su prije samo mjesec dana žestoko kritizirali. Uz takav politički presedan i raskol u SDP-u u ponedjeljak je prihvaćen proračun Milana Bandića od 6,85 milijardi kuna. Milan Bandić je u Skupštini, u kojoj su ga dosad sve stranke redom kritizirale, mirno sjedio. Kada je odradio završno izlaganje, za razliku od uobičajene prakse, nitko se nije ni prijavio da mu replicira.

Ništa od izbora
Politička situacija u Zagrebu je tako postala još kompliciranija, ali novih izbora neće biti. SDP se duboko podijelio, a njihov zagrebački predsjednik Davor Bernardić je poručio da neće dopustiti da bude varan. Zalagao se da se amandmanima riješi pitanje Holdingu, odgode dohodovni cenzusi za vrtiće te da se vrati 150 milijuna mjesnoj upravi. Uz njega su stali samo još dva SDP-ova zastupnika, Zvane Brumnić i Martina Jović. Ostalih 16 s HNS-om, HSU, nezavisnim listama Tatjane Holjevac i Josipa Kregara podržalo je Bandićev proračun. Smatraju da bi inače napravili veću štetu jer ako bi Milan Bandić odbio amandmane, Skupština bi se morala raspustiti, a gradonačelnik bi ostao. Klub zastupnika SDP-a je zauzeo stav da je Bandić ipak napravio kompromise, uveo razrađenije dohodovne cenzuse za vrtiće, javni prijevoz, odgodio njihovo stupanje na snagu do 1. srpnja, obećao riješiti dugove Holdingu i predložio prihodovno realan proračun. “Ne mogu glasovati za ono protiv čega smo svi bili prije mjesec dana. Ovi cenzusi su populistički trikovi kakvim se služio Ivo Sanader. Uzima se mjesnoj samoupravi, ne potiče se gospodarstvo. Vlast možemo izgubiti, ali obraz ne”, poručio je pak Davor Bernardić citirajući Ivicu Račana. Bernardić tvrdi da je imao legitimitet u odluci gradskog predsjedništva, a izdvojena mišljenja protiv borbe za drukčiji proračun dali su samo Boris Šprem, Mirando Mrsić i Nenad Stazić. Središnjica stranke na čelu sa Zoranom Milanovićem je također bila protiv izbora i dala je takvu preporuku. Bandića na izborima žele rušiti tek kada se promjeni Zakon o referendumu i spusti obvezni odaziv birača ispod 50%. Iskakanje iz tračnica stranačke stege Bernardića bi moglo skupo stajati. “Bernardić teško više može biti predsjednik kluba zastupnika u Skupštini, a i razmotrit ćemo i raspuštanje gradske organizacije. Ovaj istup je i napad na Zorana Milanovića”, kaže visokopozicionirani SDP-ov izvor. Bernardić pak kaže da za takvo što nema potrebe i svoj istup tumači “demokratskim pluralizmom mišljenja u stranci”.

Veseli gradonačelnik
Milan Bandić, do prije godinu član SDP-a, gledajući trvenje u bivšoj stranci sa smiješkom je prokomentirao. “Ne vidim podjele u SDP-u, oni su samo demokratska, velika i odgovorna stranka. Veseli me što je proračun prihvaćen jer se pokazalo zrnce kohabitacije. Građani nisu za izbore i poštujem njihovu volju iako bih ja na njima dobro prošao”, rekao je Bandić.

Holding

Gubitak od 300 mil. kn
Zagrebački holding završit će ovu godinu u gubitku koji iznosi oko 300 milijuna kuna, najavio je predsjednik Uprave te gradske tvrtke Ivo Čović.

Stižu božićnice
Razlog tome prvi čovjek zagrebačkog holdinga vidi u smanjenju prihoda, pogotovo Grada Zagreba. Čović je poručio i da će tvrtka isplatiti 70 milijuna kuna božićnica radnicima ako sadašnji pregovori ne uspiju.

Čović reže troškove
“Smatrat ću svojim neuspjehom ako sljedeće godine ne uspijemo smanjiti troškove osoblja Zagrebačkog holdinga za 10 posto ili 200 milijuna kuna”, poručio je pritom Ivo Čović.

Komentirajte prvi

New Report

Close