‘Bandić wi-fi preplaćuje 8 puta, treba mu za izbore’

Autor: Bernard Ivezić , 12. veljača 2013. u 13:53
Protiv Bandićeva besplatna interneta i nove stranke

Što radi DORH, pita Piratska stranka.

Nakon struke i najvećega hrvatskog isporučitelja i integratora komunikacijskih rješenja Ericssona Nikole Tesle (ENT), kontroverzni projekt Milana Bandića za gradsku wi-fi mrežu u Zagrebu, "koja citira brendove, stoji vrtoglavih 50 milijuna kuna i diskriminira najiskusnije izvođače", osudila je Piratska stranka.

Marko Sučić, njezin dopredsjednik, kaže da oni opravdano sumnjaju da je dio novca od tog projekta vjerojatno namijenjen financiranju izborne kampanje."No, to je pitanje na koje odgovor treba dati Državno odvjetništvo, a ne mi kao stranka", kaže Sučić.Objašnjava da objektivne sumnje budi niz usporedbi Bandićeva wi-fi projekta sa sličnim projektima u Hrvatskoj. Sučić navodi da se u Zagrebu za wi-fi planira utrošiti 50 milijuna kuna, dok je u Rijeci, koja ima najveću takvu mrežu u Hrvatskoj, ona izgrađena za 1,5 milijuna kuna.Piratska stranka, objašnjava, ima izravno iskustvo s izgradnjom wi-fi mreža u Hrvatskoj. Prema njihovoj računici, to je moguće raditi barem osam puta jeftinije nego što je Bandić najavio.

Navodi da su u sklopu projekta Otvorena mreža dali smo tehničku podršku za uvođenje besplatnog wi-fija u Moravicama, s cijenom od oko 700 kuna po hot-spotu kapaciteta desetak istodobnih konekcija uz godišnje održavanje od 2500 kuna."Ako bi bila dostupna optika, što je po našoj procjeni najbolje rješenje, hot-spot bi za sličnu cijenu mogao podržati višestruko veći broj korisnika, a za usporedbu Grad Zagreb prema objavljenom natječaju po hot-spotu planira platiti  barem osam puta više, oko 40.000 kuna", zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close