Bandić udrugama i gradovima donirao 623.000 kuna

Autor: Lana Kovačević/VL , 07. srpanj 2016. u 21:59
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić/M. L./PIXSELL

Novac je dan isključivom odlukom gradonačelnika Milana Bandića, a lipnju išle nove donacije.

Iz proračuna Grada Zagreba, čiji građani plaćaju najveći prirez u Hrvatskoj od 18 posto, od siječnja do svibnja 2016. godine, na osnovi 14 donacija udrugama, župama, vijećima u drugim gradovima, ali i inozemstvu izdvojeno je nešto više od 623 tisuće kuna.

Novac je to dan isključivom odlukom gradonačelnika Milana Bandića, a samo u lipnju spremne su i nove donacije – udžbenici za petrinjske školarce i autobusi rezervirani za partijanere u Splitu. Iako donacije Bandiću nisu strane, zadiranje u blagajnu koju pune Zagrepčani sporno je za njegove političke oponente, jer proračuni lokalne samouprave služe, prema njihovom mišljenju, isključivo za financiranje poslova u gradskoj nadležnosti. Uostalom, dodjeljivanje novca drugima ujedno je poziv središnjoj državi da dodatno smanji prihode Zagreba – jer se Grad, točnije gradonačelnik, ponaša kao da su mu sadašnji prihodi previsoki.  

"Iako se čini da je odgovorno novac iz gradskog proračuna podijeliti s onim jedinicama koje financijski stoje lošije, gradonačelnika na to ne prisiljava zakon, niti su mu građani dali pravo da to čini njihovim novcem i u njihovo ime", poručila je Sandra Švaljek, nezavisna zastupnica. Zagrepčani, kaže, već financijski pomažu slabije razvijene krajeve, jer se jedna šestina prihoda od poreza na dohodak prikupljenog u Zagrebu usmjerava u pomoć izravnanja. Da su donacije Bandićeva samovolja mišljenje je i Anke Mrak-Taritaš (HNS). Poručuje da Bandić mora shvatiti da je on u kampanji, ali nije Grad Zagreb. 

Komentirajte prvi

New Report

Close