Bandić: Prvokup je kao legalizacija divlje gradnje

Autor: Josipa Ban /VLM , 24. listopad 2012. u 22:00
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić/PIX

Na dnevni red Gradske skupštine gradonačelnik će vratiti prijedlog odluke o prodaji, sporan zbog amandmana koji se odnosi na bespravno useljene, ako se gradski zastupnici dogovore s braniteljima i socijalom.

Siguran sam da će prijedlog odluke o prodaji oko 2800 stanova u vlasništvu Grada Skupština prihvatiti, rekao je na konferenciji za novinare u srijedu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić samo dan nakon što je prijedlog povukao s dnevnog reda.

Do zaokreta je došlo nakon što su predstavnici branitelja i socijale posjetili gradonačelnika, a on ih pak uputio na one zbog kojih je točku povukao: na predstavnike Gradske skupštine."Ako se usuglase, prijedlog ću po hitnom postupku vratiti na dnevni red", izjavio je Bandić, koji je prijedlog povukao zbog amandmana dvaju odbora Skupštine prema kojima pravo prvokupa ne bi imali oni koji su bespravno uselili u gradski stan, a kojih je oko 1200. A više od 75 posto njih, naglasio je gradonačelnik, su branitelji ili socijala. "Nadam se da ćemo im dati šansu da ili kupe ili ne kupe, a ne da ih isključimo", istaknuo je te povukao paralelu s legalizacijom bespravno sagrađenih objekata, u kojoj je svima dana šansa da legaliziraju bespravno sagrađene građevine, čime je, kako je kazao, država podvukla crtu. Pozvao je skupštinske zastupnike da i oni podvuku crtu kako bi se moglo krenuti u operativnu provedbu odluke te kako bi se završilo natezanje koje traje već pet godina.Na upit novinara što je s preostalih 25 posto koji nisu ni socijala ni branitelji Bandić je kratko odgovorio da nikad nije potpisao odgodu njihove deložacije. Nije, međutim, znao odgovoriti koliko je takvih deložacija potpisao.

Da je u pravu kad ne želi isključiti branitelje koji su ilegalno ušli u gradske stanove iz prava prvokupa, naveo je Bandić, govori i očitovanje Ministarstva branitelja. U njemu stoji da je Ministarstvo suglasno s odredbama predložene odluke i podržava konačno rješenje pitanja legalizacije korištenja stanova u vlasništvu Grada Zagreba te da pravo prvokupa za bespravne korisnike hrvatske branitelje ne bi proizvelo nikakav učinak s obzirom na uvjet po kojem moraju prihvatiti najvišu ponuđenu cijenu stana. Gradonačelnik je izrazio sumnju da će na današnjoj sjednici Skupštine biti prihvaćen njegov zahtjev vezan uz ustavnu tužbu koju je podigao Grad nakon bure koju je izazvao Linićev naputak o vraćanju novca za tzv. decentralizirane funkcije. "Postavlja se pitanje koga oni zastupaju, građane Grada Zagreba ili građane Hrvatske", zapitao se Bandić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Gospon Banditić postoji mala bitna razlika.

Bespravna gradnja je bila na zemlji bespravnog graditelja, a kuća je napravljena novcem bespravnog graditelja. Tako da to baš nije isto.

Pa mogu otkupiti od grada ali ne po cijeni manjoj od one katastrofe na svinjskoj farmi, ali prije trebaju platiti stanarinu za sve godine što su bili bespravno u stanu, kao i platiti sve račune i porez prema gradu i državi.

Pa da vidimo kakav će biti interes za poštene uvjete (“branitelje”).

[emo_zloban][emo_palacd]

New Report

Close