Bandić priznao poraz – nema novca za njegov socijalni raj

Autor: Ivan Pandžić , 17. studeni 2010. u 22:00

Ubuduće bez besplatnog prijevoza za sve, a režu se i subvencije za vrtiće, škole te novorođenu djecu

Kad smo imali davali smo i onima kojima nismo trebali. Griješili smo, ali gore od pravljenja grešaka je inzistiranje na njima.” Tako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio rezanje socijalnih prava u Zagrebu, koncepta koji je gradio 10 godina i isticao da je Zagreb najsocijalniji grad u Europi.

Nema više besplatnog prijevoza za sve, cijena jaslica, vrtića i produženog boravka će ovisiti o primanjima roditelja i smanjuju se davanja za novorođenu djecu. Zagreb je dosad na niz socijalnih programa trošio oko dvije milijarde kuna godišnje, a u srijedu je Bandić najavio uvođenje imovnskog cenzusa pri predstavljanju proračuna. Proračun će za sljedeću godinu iznositi 6,79 milijardi kuna iako je najavljeno da bi realan bio od 6,5 milijardi. Rast proračuna iznosi 1,65 posto. Nešto više od 200 milijuna kuna će se pokriti zaduživanjem. Koliko će se uštedjeti rezanjem socijalnih prava, u gradskoj upravi tvrde da je nemoguće procijeniti, nego su poručili da će to vidjeti nakon šest mjeseci praćenja. Od Nove godine, besplatne pokaze za javni prijevoz će moći dobiti samo oni koji imaju prihod manji od 1700 kuna po članu obitelji, a oni će imati i pravo na besplatni smještaj u vrtićima i jaslicama. Oni koji, primjerice, imaju preko 7000 kuna prihoda po članu obitelji ubuduće će vrtić plaćati 2000 kuna mjesečno. Dosad je za sve bio 400 kuna.

Imaju rezerve?

Izbrisan dug od 645 milijuna
Pročelnik za finacije Slavko Kojić kaže da u 2011. neće prenijeti dug od 645 mil. kuna jer su ga pokrili iz rezervi sa žiro računa koje su se nakupile tijekom godina. “Imamo deficit, ali ne i dug”, kaže Kojić.

Komentari (8)
Pogledajte sve

A šta bi bivša komunjara Bandić mogao znati osim komunjarske ekonomije i uravnilovki? Ne mislite valjda da je u međuvremenu naučio cijeniti život od vlastitog rada, privatno vlasništvo i poduzetništvo?

Solidarnost radnika hrvatske se vidi ovdje: http://www.economist.com/node/17198511
Ostalo je nesposobnost i korupcija onih koji sa tim novcem raspolažu.
Zagreb od najjeftinijeg vrtića sada ima najskuplji. Ok. To sigurno znači i da od najveće stope prireza u Zagrebu će sada biti najmanja? Pa da je flat-tax, oni koji više zarađuju već linearno više i izdvajaju za solidarnost i više privređuju društvu. Ajde i progresivna stopa, pa i eksponencijalno više doprinose za socijalno ugrožene. A sada bi i cijene usluga koje se financiraju takvim socijalnim oporezivanjem, ponovno ti isti radnici trebali platiti još i višestruko više?
Znači Bandić u stvari iz gradskog proračuna pomaže i subvencionira npr. sve obitelji gdje roditelji zarađuju manje od recimo 21000kn ili 28000kn mjesečno!? Krasno. To zasigurno nema nikakve veze sa pomoći najugroženijima niti sa kršćanskom solidarnošću.
Nahraniti gladnog, ugrijati promrzlog… ma noge oprat ako treba! Socijalna pomoć. Jasno. Ali za sve drugo ne bi trebalo biti nikakve diskriminacije ni po spolu, ni po dobi, ni po rasi pa ni po broju radnih sati.

New Report

Close