Bandić: Nemojte uvoditi naknadu za legalizaciju!

Autor: Ivan Pandžić , 29. svibanj 2011. u 22:00

Nelegalno je čak 150.000 objekata, a u Zagrebu tvrde da će sve pasti u vodu bude li se dodatno plaćala naknada.

Iako Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja još ne želi otkriti kriterije za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, neslužbeno doznajemo da će biti blagi.

Za razliku od starog pristupa kojim se legalizacija provodila kroz lokalnu prostornu dokumentaciju, Ministarstvo će predložiti legalizaciju objekata koji nisu ušli ili nisu dopušteni prostornim planovima ili su izgrađeni mimo propisanih planskih dokumenata. Vjerojatno će biti isključeni objekti koji se nalaze na prometnim i ostalim infrastrukturnim koridorima, koji su dijelovi štićenih kulturnih sredina, parkova prirode ili su na mjestima gdje su planirani objekti društvenih namjena. Riječ je o oko 150.000 objekata.

“Zonski pristup je omogućavao svima jednake uvjete, a ovime se omogućuje niz iznimaka. Čak se i za one objekte koje lokalna uprava ne želi legalizirati novim zakonom može propisati legalizacija. Poruka je jasna – gradite bespravno, netko će to legalizirati”, kaže jedan arhitekt o novom prijedlogu. Za takav način legalizacije se još prije sedam godina zalagao Milan Bandić u Zagrebu, ali ga je i struka i Ministarstvo zaštite okoliša dočekalo na nož. Davor Jelavić, zagrebački pročelnik za prostorno uređenje i gradnju i jedan od najbližih Bandićevih suradnika, sada je zadovoljan, ali smatra da se mora odrediti datum nakon kojeg se ništa ne može legalizirati. Samo u Zagrebu postoji oko 11.000 nelegalnih objekata, a od komunalnog doprinosa za njihovu legalizaciju, gruba je procjena, uprihodilo bi se oko 1,5 milijardi kuna.

Međutim, Vlada je najavila i da će uredbom propisati naknadu za legalizaciju koja bi se dijelila između lokalne i središnje države. Procjena je da bi se od toga uprihodilo oko 10 milijardi kuna. Inače, dosad se pri legalizaciji plaćao komunalni doprinos i dodatna “kaznena naknada” koja je varirala od 30 do 50 posto komunalnog doprinosa. “Kada smo krenuli s legalizacijom, zbog te naknade su tisuće odustale. Ona ne bi trebala postojati. Dovoljno je platiti samo komunalni doprinos”, poručuje Jelavić. Još jedan uvjet koji ističe kao ključni za uspjeh provedbe zakona je vraćanje inspekcije na lokalnu razinu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

a što je sa onima koji su uredno platili građevinske dozvole, arhitekte, komunalije,…???

+ 40 godine nereda + poljoprireda gdje je 90% nelegalnih objekata a idemo u eu.

kad se “legalizira”, onda će se fino oporezovati.. regulirati, provjeravati itd. to je glavni razlog ovog “pusha” za legalizaciju.

New Report

Close