Bandić ne može zatvoriti Hipodrom bez države

Vlasnicima konja rok za deložaciju 1. prosinac/Slavko Midžor/PIXSELL Vlasnicima konja rok za deložaciju 1. prosinac/Slavko Midžor/PIXSELL

Prenamjena Hipodroma nije moguća bez suglasnosti Središnjeg državnog ureda za sport i osiguranja zamjenske lokacije za hipodrom.

Zagrebački Manhattan', stambeno-poslovni kompleks na 1,1 milijuna kvadrata u čijem je središtu sukob gradonačelnika s jedne strane, te struke i građana s druge, zbog gašenja Hipodroma, naišao je na novu prepreku.

Na zahtjev inicijative "Ne damo hipodrom" Središnji državni ured za šport u subotu je poručio da prenamjena Zagrebačkog hipodroma neće biti moguća bez njihove suglasnosti i osiguranja zamjenske lokacije za hipodrom.

Iz tog ureda napominju da još nisu ni zaprimili zahtjev za izdavanje suglasnosti za prenamjenu. U isto vrijeme, gradska skupština trebala bi 10. srpnja dati zeleno svjetlo za izmjene GUP-a kojim bi se omogućio više od milijardu eura vrijedan projekt.

No, čini se da je gradska uprava u svom građevinskom entuzijazmu zanemarila Zakon o sportu koji navodi da se bez suglasnosti državnog ureda za sport ne može ukloniti ni prenamijeniti javna sportska građevina, a potrebno je mišljenje sportske zajednice na čijem se području nalazi ta građevina.

Zakon još propisuje da se suglasnost ne može izdati ako lokalna jedinica ne planira zamjensku površinu, odnosno ako investitori ne osiguraju uvjete izgradnje odgovarajuće zamjenske građevine.

Početkom lipnja pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša te glavna osoba za projekt Mirka Jozić rekla je da se hipodrom neće preseliti ni graditi novi.

Grad je 28. svibnja obavijestio sve konjičke klubove i vlasnike konja da najkasnije do 1. prosinca moraju preseliti konje s Hipodroma. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!