Bandić: Nakon 100 godina zagrebački obrtnici dobivaju svoj centar

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2013. u 12:31
Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

U okviru projekta Kajzerica, danas je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao dva sporazuma o zajedničkoj suradnji na realizaciji kompleksa URIHO te Obrtničkog centra s učilištem u tom zagrebačkom naselju, naglasivši kako su i Grad Zagreb i obrtnici i osobe s invaliditetom dugo čekali ovaj dan te im puno znači početak realizacije projekta.

U okviru projekta Kajzerica, danas je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao dva sporazuma o zajedničkoj suradnji na realizaciji kompleksa URIHO te Obrtničkog centra s učilištem u tom zagrebačkom naselju, naglasivši kako su i Grad Zagreb i obrtnici i osobe s invaliditetom dugo čekali ovaj dan te im puno znači početak realizacije projekta.

Sporazum za Ustanovu za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem (URIHO) potpisali su predsjednik Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih Andrija Halec i ravnatelj ustanove URIHO-Zagreb Josip Držaić, a sporazum za Obrtnički centar predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad i predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba, Vlado Crkvenac.

"Ovo je veliki dan za hrvatsko obrtništvo, a naročito za obrtnike Grada Zagreba", ocijenio je Ivan Obad uoči potpisivanja sporazuma u Gradskoj upravi zahvalivši gradonačelniku i svima koji su radili na realizaciji projekta Kajzerica.

Obad je naveo kako će se izgradnjom Obrtničkog centra s učilištem zagrebački obrtnicima i poduzetnicima omogućiti stjecanje kvalitetnih i konkurentnih znanja te prodaja roba i usluga na velikom tržištu EU i izrazio zadovoljstvo što projekt podržava i Vlada.

"Nakon 100 godina, zagrebački obrtnici će po prvi puta dobiti u vlasništvo mjesto gdje će napraviti Obrtnički centar koji će služiti svima", rekao je napominjući da će to biti poticaj i mladim generacijama da se odluče za jedno od brojnih obrtničkih zanimanja.

Vlado Crkvenac je, u ime Udruženja obrtnika Grada Zagreba, najvećeg od 116 takvih udruženja u Hrvatskoj, podsjetio da su s Gradom Zagrebom dobro surađivali i proteklih godina, posebice kada je riječ o godišnjim stipendijama učenika za obrtnička zanimanja, povoljnijim kreditima za poduzetnike, smanjivanju spomeničke rente i najmanine za obrtnike, kao i mogućnostima otkupa poslovnih prostora u gradskom vlasništvu.

Ravnatelj ustanove URIHO-Zagreb Josip Držaić rekao je kako će sporazum s Gradom Zagrebom značiti puno i URIHO-u i osobama s invaliditetom u smislu zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije. Napominjući kako se dosad o URIHO-u razgovaralo kao o ustanovi s problemima, izrazio je zadovoljstvo što je nakon 12 godina uspio program sanacije i restrukturiranja i što URIHO ima svoje mjesto u zagrebačkom i hrvatskom gospodarskom okruženju.

"Kako bi ustanova mogla nastaviti razvoj, potrebni su joj novi prostori i veseli me da više nije upitno hoće li ustanova preživjeti i hoće li invalidi tražiti svoja prava na ulicama", kazao je Držajić navodeći da URIHO danas broji 500 zaposlenika i 300 ljudi koji sudjeluju u radionicama.

I predsjednik Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih Andrija Halec je kazao je da će osobe s invaliditetom doći do boljeg standarda u ostvarivanju svojih životni ambicija, posebice iz Saveza koji u radionicama URIHO-a sudjeluje više od 50 godina.

Projekt Kajzerica obuhvaća uređenje prometne infrastrukture, izgradnju vrtića i škole po principu javno-privatnog partnerstva, izgradnju crkve i nekoliko kapitalnih objekata: Doma za osobe s invaliditetom i rehabilitacijskog kompleksa URIHO-a, Obrtničkog doma i Regionalnog centara za razvoj poduzetničkih kompetencija jugioistočne Europe pri Ministarstvu gospodarstva.

Gradonačelnik Bandić je najavio da izgradnja škole i vrtića kreće na proljeće te izrazio uvjerenje da će za tri-četiri godine biti dovršene sve ustanove.

Komentirajte prvi

New Report

Close