Bandić: isplata božićnica u vrtićima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2014. u 14:54
Anto Magzan/PIXSELL

Zaposlenicima u predškolskim ustanovama ponuđena je nagodba koju vjerojatno neće odbiti, optimist sam kad je o tome riječ i želim da tu knjigu zatvorimo, rekao je Bandić u Gradskoj upravi.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je danas nadu da će predškolski sindikati prihvatiti nagodbu oko isplate božićnica za 2011. poručivši kako će u pregovorima sa sindikatima u Gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu ustrajati na prijedlogu za smanjenje plaća od pet do 15 posto i broja zaposlenih za pet posto svake godine u idućem četverogodišnjem razdoblju.

Zaposlenicima u predškolskim ustanovama ponuđena je nagodba koju vjerojatno neće odbiti, optimist sam kad je o tome riječ i želim da tu knjigu zatvorimo, rekao je Bandić u Gradskoj upravi.

Što se tiče pregovora s ostalim sindikatima – sindikati državnih i javnih službenika sada su zaokupirani generalnim štrajkom, a nakon toga sjedamo na dogovor, najavio je Bandić.

"Ostaje 'ista meta, isto odstojanje' odnosno pet posto manje zaposlenih svake godine, uključujući i 2014., te smanjenje plaća od pet do 15 posto, ovisno o visini plaće", kazao je Bandić.

Ako se postigne dogovor neće raskidati kolektivni ugovor (KU), no ako dogovora ne bude raskinut će KU i nastaviti pregovarati o istoj ponudi.

Bandić je napomenuo da je u Zagrebačkom športskom savezu dosad 58 ljudi dobilo otkaz, a tako će biti i s ostalih 21 koji su, kako je rekao, "telefonski zaposleni". Dodao je kako je jučer naložio i Upravi Zagrebačkog holdinga da "oni koji su telefonski zaposleni u Holdingovoj direkciji" dožive istu sudbinu.

"Tada ćemo imati jake argumente oko smanjenja plaća od pet do 15 posto i otpusta viška od pet posto zaposlenih svake godine, što je u četiri godine ukupno 20 posto. Toliki je višak zaposlenih u Gradskoj upravi, ali i u državi. Ali, mi to radimo sami, a oni (Vlada) će to napraviti za godinu – dvije, kad dobiju faks iz Bruxellesa", poručio je Bandić.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić izjavio je novinarima da zaposlenici u predškolskim ustanovama od danas mogu potpisati nagodbu o isplati božićnice za 2011. Riječ je o 3.077 kuna brutto za oko pet tisuća zaposlenika.

"Budući da božićnica nije isplaćena, a sindikat nije potpisao zajednički sporazum o neisplati božićnice, jedino logično rješenje je dogovor sa zaposlenicima, odnosno sa sindikatom", kazao je Lovrić i naveo kako bi željeli to obaviti do 31. siječnja, kako bi se božićnice mogle isplatiti u roku mjesec dana.

Na pitanje zašto nagodba dolazi tek sada, Lovrić je odgovorio da u lanjskom proračunu nije bilo osiguranih sredstava za isplatu po nagodbi, a da su u ovogodišnjem proračunu ta sredstava planirana.

Predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Božena Strugar rekla je Hini da je zadovoljna zaključkom o nagodbi, iako ona dolazi sa zakašnjenjem od dvije godine.

Pritom je podsjetila da sindikati u predškolstvu 2011. godine, za razliku od ostalih sindikata u Gradskoj upravi, nisu željeli pristati na aneks kolektivnog ugovora kojim su se trebali odreći božićnica, kao što su to učinili vatrogasci ili djelatnici u kulturi, zbog toga što se proračunski prihodi ostvaruju slabije nego u 2010.

"Manji dio naših članova išao je na utuživanje, no većina nije", navela je Strugar. Nakon nekoliko presuda u korist radnika, iz Grada su dobili ponudu da se sklopi nagodba i da se svima koji nisu pokrenuli postupak isplati božićnica.

Premda su iz medija čuli najave o mogućem smanjenju plaća od 5 do 15 posto, Strugar kaže da još uvijek ne znaju kako će to smanjivanje ići i koga će točno obuhvatiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close