Bandić dao MD profilu 20 katova više mimo procedure

Autor: Ivan Pandžić , 30. svibanj 2008. u 06:30

Tvornica Munja, koja se seli na novu lokaciju, negoduje jer im nije odobreno povećanje izgrađenosti

Nakon javne rasprave, dan prije usvajanja Urbanističkog plana Munja na Žitnjaku, zagrebačko Poglavarstvo je usvojilo amandman kojime se za jednu zemljišnu česticu izgrađenost povećava sa devet na čak 30 nadzemnih etaža. Iz više izvora nam je potvrđeno da je zemljište u vlasništvu tvrtke MD profil Darka Mandarića koji će nakon amandmana moći napraviti toranj s više od 63 tisuće četvornih metara bruto površine na čestici od devet tisuća kvadrata.

Povećana površina škole
MD profil ima podružnice i prodajne centre građevnog materijala u Zagrebu i Đakovu, ali je pod istim imenom i na istoj adresi registrirana i tvrtka za nekretnine. Drugim setom amandmana povećana je površina škole, dok je vrtić već prije s lokacije gradskog zemljišta prebačen na zemljište Munje. Izmjene je u četvrtak usvojila gradska Skupština iako je time otvorena vjerojatno još jedna afera u izmjenama urbanističkih planova iz nekoliko razloga. Amandmane je Poglavarstvo donijelo u srijedu, na novoj sjednici bez prisutnosti javnosti jer je, saznajemo, resorna pročelnica Jadranka Veselić-Bruvo odbila potpisati amandmane. Ne zbog visine, nego zbog zaobilaženja procedure. Usvojeni plan s amandmanima, naime, potpuno je drugačiji i od urbanističko-arihtektonskog rješenja i od prijedloga uređenja, koje je prije godinu dana ušlo u proceduru, i od usvojenog prijedloga prije 10-ak dana. Amandman o 30 etaža zato je potpisao pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo. Podsjetimo, na sjednici Skupštine prošlog mjeseca amandmanom je u posljednji tren prenamijenjeno zemljište u Resniku iz proizvodne u trgovačku namjenu. Takvim prenamjenama nije prekršen zakon jer pravilnik o radu Skupštine ostavlja mogućnost amandmana i na samoj sjednici Skupštine, ali je procedura grubo zaobiđena jer su sve institucije i građani koje se trebaju očitovati i zbog kojih se provodi javna rasprava – zaobiđene. Dok je MD profilu više od tri puta povećan broj etaža i srazmjerno tome vrijednost zemljišta na kojem se može graditi, neslužbeno saznajemo kako su iz tvornice Munja izuzetno nezadovoljni planom. Kako u obuhvatu plana od 27 hektara čak 12 pripada Munji, a 10 Gradu Zagrebu, u Skupštini saznajemo da je i Munja tražila povećanje izgradnje na svom zemljištu na kojem su bili predviđeni stanovi u zgradama od sedam i devet etaža. Njima Poglavarstvo ne samo da nije odobrilo povećanje, nego je na njihovo zemljište prebacilo i lokaciju vrtića za 313 djece. Podsjetimo, Grad i Munja su pregovarali o prodaji zemljišta jer će se tvornica seliti, a Grad je htio graditi i na njihovu zemljištu stanove po Zagrebačkom modelu stanogradnje. Od te ideje se odustalo pa će Grad graditi samo na svom zemljištu, dok će Munja zemljište prodati. Ono će im vrijediti manje zbog lokacije vrtića i neprihvaćanja veće izgrađenosti od devet etaža. Ukupno se inače uz neboder na cijelom obuhvatu plana može graditi oko 1800 stanova. Direktor Munje Ivan Miloloža odbio je dati bilo kakav komentar na izmjene.

Usklađeno s GUP-om
Na samoj skupštinskoj sjednici jedina koja je upozorila na promjene u posljednji tren je zastupnica HNS-a Alenka Košiša Čičin-Šain, ali je HNS podržao plan jer smatra da je sadržajno dobar i uza sve izmjene.Pročelnica za Strategijsko planiranje Jadranka Veselić-Bruvo u službenom izlaganju je obrazložila kako je tek naknadno odlučeno da škola bude projektirana veća kako bi se nastava obavljala u jednoj umjesto u dvije smjene. “Što se tiče visine, plan je krenuo u proceduru prije novoga GUP-a kojim se dozvoljava veća izgradnja. Sada je to usklađeno s GUP-om”, rekla je Veselić-Bruvo.

Milanovićev čovjek napao Bandića zbog Zagrebačkih cesta

Protiv inertnosti Grada Zagreba u slučaju sumnji u kriminal u Zagrebačkim cestama u četvrtak su se na sjednici Skupštine pobunili ne samo određeni oporbeni zastupnici nego i mladi zastupnik SDP-a Jurica Meić. Uz kritike o Zagrebačkim cestama, Meić je kritizirao svog šefa i gradonačelnika Milana Bandića i u razmjenama zemljišta u Središću te nepotpisivanjem produžetka ugovora s klubom Močvara. Mladi Meić se inače već više puta sukobljavao sa svojim šefom, primjerice o izmjenama GUP-a, ali je ostao u stranci jer među ostalim uživa i podršku predsjednika stranke Zorana Milanovića. “Nitko ne sprečava Upravu Zagrebačkog holdinga i Skupštinu trgovačkog društva da pokrene internu reviziju u Zagrebačkim cestama i izvijesti zastupnike o nalazima. Ako se bude čekalo hrvatsko pravosuđe, i taj će slučaj završiti ”popapala maca“. Tko će osim toga snositi odgovornost za loš prijedlog zamjene zemljišta u Središću s tvrtkom Rudar? Gradonačelniče, molim Vas i da objasnite zašto ste četiri godine zaredom potpisivali ugovore s URK-om za tvornicu Jedinstvo, a onda od 2005. unatoč svim apelima i preporukama taj ugovor držite u ladici, a na kraju izbacujete klub iz prostora”, pitao je Meić gradonačenika i otvorio još jedan sukob unutar gradskog SDP-a. I bivši HSP-ovac, a sada nezavisni zastupnik Pero Kovačević, zatražio je od gradonačelnika da dostavi u Skupštinu nalaze Gradskog kontrolnog ureda u Zagrebačkim cestama. Podsjetimo, i sam pretučeni direktor Zagrebačkih cesta Igor Rađenović tražio je jači angažman i veću pomoć Poglavarstva i Uprave Holdinga u borbi protiv nesavjesnog poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close