Bahatim ukidanjem božićnice Vlada je poslala poruku ‘Mi možemo sve’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. prosinac 2012. u 16:52
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Željko Stipić je naveo da je naknada od 0,75 kuna po kilometru za zaposlenike koji koriste osobni automobil premala.

Predstavnici Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod danas su na konferenciji za novinare u Rijeci najavili održavanje referenduma među članstvom prije potpisivanja temeljnog Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i dodatka tom temeljnom kolektivnom ugovoru.

Predsjednik sindikata Željko Stipić ocijenio je da će "bahatost Vlade da zakonski onemogući isplatu božićnice" i smanjivanje naknade za prijevoz "biti suštinski elementi za izjašnjavanje članstva", odnosno da će "sigurno usmjeriti rezultate referenduma". Ocijenio je da je "Vlada išla poslati poruku 'mi možemo sve'" te da "tu poruku šalju nama koji smo htjeli pregovarati, a ne onima koji nisu htjeli pregovarati".

Stipić je kazao da će izjašnjavanje članstva u prosincu biti različito od onoga u rujnu jer se članstvo u rujnu nije izjašnjavalo o temeljnom kolektivnom ugovoru, dodavši da je značajno promijenjen i sadržaj dodatka. Naglasio je da će sljedeće srijede, nakon izjašnjavanja članstva, odlučiti hoće li Preporod potpisati te dokumente. Naveo je da se u novom ugovoru promijenilo 95 članaka, da se uvode neka nova prava, primjerice pravo na financijsku pomoć u slučaju rođenja djeteta u visini polovice proračunske osnovice, a neka se prva ograničavaju, kao pravo na plaćeni dopust od dva dana.

Istaknuo je da se u članku u kojem je riječ o naknadi za prijevoz bitno mijenja materijalni položaj velikog broja zaposlenika u javnim službama, da su naknade bitno smanjene te da će najviše pogođeni biti oni kojina posao dolaze automobilom, ali ne zbog ugodnosti i svojim izborom, nego zato što je to jedini način da dođu na posao.

Stipić je naveo da je naknada od 0,75 kuna po kilometru za zaposlenike koji koriste osobni automobil premala i neodrživa.

Govoreći o sadržaju dodatka u odnosu na sadržaj dodatka temeljnom kolektivnom ugovoru o kojem se članstvo sindikata već izjašnjavalo, Stipić je rekao da u dijelu neisplate božićnice i regresa te smanjenja dnevnice nema razlika, ali da je smanjena osnovica za jubilarnu nagradu te da je novina rješenje prema kojem je Vlada priznala utuživost božićnice i zaposlenicima u djelatnostima koje isplatu božićnice nemaju ugovorenu granskim kolektivnim ugovorima.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Da, to je maximalni domet ove Vlade: rezati plaće i materijalna prava nemoćnima. Za nešto više nit imaju znanja niti sposobnosti.

u…, al ste velike mange, stvarno strašan potez – ukinuti božićnice!

@ovchica

Čemu ironija? U uređenim državama obrazovanje i profesori stup su društva. A ne očekuješ valjda kada im plaće svedu na valjda 50% prosječne (već su sada niže od prosjeka) da će dobri učenici ići u ta zanimanja? Ostat će fanatici (u pozitivnom smislu, zaljubljenici u taj posao) i oni koji nisu uspjeli drugo, a to je za takvo zanimanje katastrofa.

Bilo bi vrijeme da prestane naslađivanje s tuđom nevoljom, što gledam skoro svaki dan. Kao i nama je loše, pa neka se oni odreknu. Profesori i obrazovni sektor nažalost su se previše odricali, a trebali bi biti plaćeni vrhunski. A zbog ovakvih stavova državna vrhuška svima se ruga i uživa u svojim povlaticama – podijeli pa vladaj!

Napomena – nisam učitelj, profesor niti išta slično niti imam ikakav interes u tome. Dodatno, ako me nešto živcira, to su inertne državne službe, ali njih ne bih nikako poistovjetio s obrazovnim i medicinskim sektorom.

New Report

Close