Bagatelna vrijednost lani otela posao Hrvatskim šumama

Autor: Božica Babić , 20. ožujak 2016. u 22:00
U nabavi sadnica za pošumljavanje privatnih šuma lani je unatoč natječaju bilo niz nepravilnosti/Thinkstock

U nabavi sadnica za pošumljavanje privatnih šuma lani je unatoč natječaju bilo niz nepravilnosti.

Netko je imao privatni interes pa se u 2015. dogodio presedan. Prekinuta je višegodišnja praksa opskrbe privatnih šumovlasnika vrhunskim rasadnim materijalom iz Hrvatskih šuma, sadnice je isporučila tvrtka bez vlastitog rasadnika što je protivno i zakonu o javnoj nabavi," tvrdi privatni šumovlasnik  Mirko Habijanec.  

U 20 godina pošumio je 40 hektara zapuštenih površina, nije posjekao nijedno deblo, namjerava pošumiti 100 ha i za taj projekt izdvaja nemala vlastita sredstva. Inače uhodani postupak nabave sadnica lani je kasnio i usto je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) u rujnu poništila prvi natječaj kojim je Savjetodavna služba (SS) Ministarstva poljoprivrede izabrala tvrtku Faunus Selva, a žalile su se Hrvatske šume. Zahtjev je dao u rujnu 2014., no u razgovoru s zaposlenicima SS-a dobio je odgovor da je zbog poništenja natječaja moguća odgoda podjele sadnica za 2016. Kako bi spriječio štetu na pripremljenom terenu, iznosi, nije mogao čekati pa je kod Šuma nabavio 16.000 sadnica i o tome lani u prosincu izvijestio SS-a uz zahtjev za isplatu 47.800 kuna, no 19. siječnja stigla je odbijenica.

 "Za nabavu sadnica u SS bilo je rezervirano 1,5 milijun kuna, no natječaj je razbijen na desetak grupa i time sveden na bagatelne vrijednosti," iznosi Habijanec razlog svojih sumnji. O postupcima uprava i administracije HŠ-a, kaže, može se štošta misliti, no imaju najbolji rasadni materijal u Europi. "Uvoz sadnica koje nisu imale ni odgovarajući certifikat otvara prostor i za ugrožavanje genetike do koje se došlo stogodišnjom selekcijom što može biti pogubno za naše šume," upozorava Habijanec.  U SS-u su pak vrlo zadovoljni svojim prvim natječajem. Robert Ojurović, pomoćnik ravnatelja za projekte u šumarstvu kaže da je ključni kriterij bio najniža cijena kako bi što više šumovlasnika dobilo sadnice.

Ukupni trošak iznosio je 1,105.467 kuna, nabavljeno je 481.848 sadnica za 116 šumoposjednika. Ojurović navodi da u RH ima 11 dobavljača šumskog reprodukcijskog materijala, ali ne kaže koliko njih ima vlastite rasadnike, a koliko je trgovaca/prekupaca. Tvrtka Faunus Selva isporučila je sadnice za Koprivničko-križevačku županiju gdje Habijanec ima šume kroz drugi krug natječaja za 98.695 kuna dok su Šume tražile 149.336 kn. Ojurović ističe da se trošak za samostalno nabavljene sadnice ne prizna.Od svog osnutka, poručuju iz HŠ-a, bili su dobavljač sadnica i za privatne šume, imaju dovoljno kapaciteta za proizvodnju autohtonih sadnica neupitne kvalitete u 20-tak rasadnika površine oko 200 hektara raspoređenih po cijeloj RH.

Vlasnici Faunus Selve (i još pet tvrtki u RH osnovanih nakon 2011.) njemački su državljani Bruno i Bruno Alexander Gantenbrink koji su u RH kupili 10-ak tisuća hektara šuma, najviše od nasljednika grofovske obitelji Pejačević, oko 7000 ha. U rješenju DKOM-a stoji da Faunus Selva nije registrirana za uzgoj sadnica, no uzela je podizvoditelja tvrtku Abies, deklaracije su bile na mađarskom jeziku bez prijevoda, datuma izdavanja i glavne svjedodžbe, iako je natječajem tražen hrvatski jezik. U dopuni natječaja dodali su mišljenje Hrvatskog šumarskog instituta što je SS-a bilo dovoljno za odluku.

Komentirajte prvi

New Report

Close