Badel zatvara proizvodnju bezalkoholnih pića

Autor: Božica Babić , 01. prosinac 2015. u 22:01
Dugoročno strateško opredjeljenje Badela je fokusirati se na core business, ističu u tvrtki/Željko Lukunić/PIXSELL

Sva raspoloživa imovina BAP-a bit će ponuđena na prodaju, a dobivena sredstva upotrijebit će se za podmirivanje obveza.

Badel 1862 napušta proizvodnju bezalkoholnih pića (BAP), pogon na zagrebačkoj lokaciji Borongaj zatvara 31. prosinca ove godine, a status 49 zaposlenika bit će riješen kroz program zbrinjavanja i to na način da će dio njih napustiti tvrtku svojevoljno uz otpremninu temeljem prava iz kolektivnog ugovora, a ostali će biti raspoređeni na nova radna mjesta.  

Zatvaranje pogona bezalkoholnih pića nije neočekivana odluka, ona se zapravo mogla isčitati još iz programa restrukturiranja usvojenog u studenom 2013. u kojemu je među mjerama, usvojenim radi uspješnog okončanja postupka predstečajne nagodbe i osiguranja dugoročne opstojnosti tvrtke, najavljeno i zatvaranje svih neprofitabilnih dijelova.   Naime, od ulaska u portfelj Badela 1862 prije desetak godina, kada je pod imenom Lura divizija pića kupljen od Luke Rajića uz ekskluzivno pravo na punjenje i distribuciju pića Pepsi, BAP je kontinuirano ostvarivao gubitke, godišnje u prosjeku oko 20 milijuna kuna.

Stoga je, kaže direktor Ivo Markotić, ovo bila neminovna odluka radi očuvanja osnovnog biznisa. Država je, podsjeća, kao najveći vlasnik prihvatila plan restrukturiranja. "Dugoročno strateško opredjeljenje Badela je fokusirati se na core business, a to su proizvodnja i distribucija jakih alkoholnih pića i vina. Želimo ojačati svoju tržišnu poziciju regionalnog lidera i najvećeg hrvatskog izvoznika u kategorijama jakih alkoholnih pića i crvenih vina," ističe Markotić i dodaje kako se u tom osnovnom segmentu proizvodnja nastavlja potpuno nesmetano.

Badel je rujan ove godine zaključio sa više od 20 milijuna kuna neto dobiti, da nije bilo BAP-ova minusa učinak bi bio još bolji. Zadovoljan je, kaže, što su s tvrtkom PepsiCO postigli vrlo korektan i profesionalan dogovor o prekidu poslovne suradnje. Ta će internacionalna kompanija sama odlučiti gdje će i s kim nastaviti punjenje i distribuciju svoga pića. Sva raspoloživa imovina BAP-a bit će ponuđena na prodaju, dobivena sredstva upotrijebit će se za podmirivanje obveza po okončanoj predstečajnoj nagodbi Badela 1862. Je li možda netko već iskazao interes za preuzimanje BAP-a Markotić ipak nije pripravan otkriti. 

Česi motre preuzimanja

Tko bi mogao biti potencijalni kupac BAP-a?

Novi vlasnik Dalmacijavina Marinko Zadro ima velike planove s brendom Pipi pa iako mu se BAP odlično uklapa u portfelj nije zainteresiran za kupnju. No, vlasnik slovenske Radenske češka tvrtka Kofola, čuje se u poslovnim kuloarima, već neko vrijeme motri moguća preuzimanja u regiji, a na toj listi navodno uz BAP je još i Podravka, odnosno njezin sektor vode i bezalkoholnih pića, brendovi Studena i Lero.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Odlična odluka Badela. Bolje biti pijan nego star.

Pij malo , pij dobro !

Živjeli !

Da potsjetim šta su sve proizvodili :
Cezar
Šljivovica
Vigor
Patria
Johnni Walker
Glembaj
Stock
Zrinski
Viarije Dingač
Daruvar
Križevci
Svirće
Smokvica
Vrbička Žlahtina…
Kalničke vode
Nara
Pepsi
Inka…

Napravili dug veči od vrijednosti imovine ?

I niko još nije završio u Remetincu ?

I sada uništavaju i proizvodnju sokova ?

Znadete li da se dionica Badela prodavala po 1.000,00 kn (a danas je 22kn)?

New Report

Close