Bačić: Vlada je pokazala da u iduće tri godine Hrvatsku ne očekuje recesija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2018. u 15:13
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bačić je naglasio da, unatoč padu gospodarskih pokazatelja u Njemačkoj, Vlada ne razmišlja o recesiji, što je i vidljivo iz projekcija proračuna do 2021. godine.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u srijedu je, osvrćući se na rast BDP-a od 2,8 posto, kazao da je Vlada ispravno procijenila gospodarski rast u ovoj godini, te da Hrvatsku u iduće tri godine ne očekuje recesija.

 "Vlada je prošle godine u ovo vrijeme, predlažući državni proračun, procijenila rast BDP-a u 2018. godini na 2,9 posto i nije došlo do značajnih odstupanja povećanja ni smanjenja prihoda. Vlada je stoga pravilno procijenila gospodarski rast u ovoj godini", izjavio je Bačić novinarima.

 Napomenuo je da je određeni broj makroekonomista očekivao značajno usporavanje rasta BDP-a u trećem tromjesečju, ali vjeruje da će zacrtani plan od 2,9 posto u cijeloj godini na kraju biti i realiziran što, kaže, potvrđuju i relevantne međunarodne financijske institucije i Europska komisija. Dodao je da iz ovog podatka može zaključiti da su se vladajući pravilno postavili prema makroekonomskim pokazateljima, očekujući upravo ovaj rast.

Bačić je naglasio da, unatoč padu gospodarskih pokazatelja u Njemačkoj, Vlada ne razmišlja o recesiji, što je i vidljivo iz projekcija proračuna do 2021. godine.

Vlada razmišlja o rastu BDP-a u iduće dvije godine 

 "Vlada razmišlja o rastu BDP-a u iduće dvije godine. U svjetskoj industriji i gospodarstvu dolaze bogate i siromašne godine, budu vremena krize i recesije. U ovom trenutku Vlada je svojim najvažnijim strateškim dokumentima pokazala da u iduće tri godine Hrvatsku ne očekuje recesija", poručio je.

 Svjestan je, tvrdi, činjenice da Njemačka polako stagnira kada je u pitanju rast BDP-a, ali vjeruje da se Vlada pravilno postavila kada je u projekcijama zadala makroekonomski okvir za iduće tri godine. To svoje uvjerenje, ističe, crpi iz protekle dvije godine, iz proračuna za 2016. i 2017. godinu kada nije došlo do odstupanja u izvješćima o izvršenju proračuna za te dvije godine, koji su potvrdili projekcije Vlade. 

 "U ovaj proračun nismo krenuli s velikim deficitom, Vlada čvrsto drži rashodovnu stranu proračuna. Oporbene kritike bi bile točne kada bi Vlada na rashodovnoj strani podigla troškove države, kada bi podigla izdvajanja kućanstvima. Međutim, Vlada nije napravila predizborni proračun pa napuhala određene stavke rashoda, što oporba govori, kako bi kupila određene socijalne strukture u društvu. To nije točno, Vlada se držala čvrsto zadanih okvira o smanjenju deficita i javnog duga", rekao je Bačić

 Ocijenio je da se Vlada "prilično gospodarski ponašala" u vremenima gospodarskog rasta i kada se podiže životni standard hrvatskih građana.

Ne bježimo od svjetonazorskih razlika između HDZ-a i HNS-a i ne mislimo ih poravnavati

 Bačić ne očekuje nesuglasice unutar vladajuće koalicije o Zakonu o udomiteljstvu.

 "Vlada i Klub HDZ-a jasno su se očitovali o mogućnosti udomiteljstva. HNS je dao amandman pri kojemu ostaje. To su naše svjetonazorske razlike od kojih ne bježimo i ne mislimo ih poravnavati. Klub HDZ-a će podržati Vladin prijedlog i vjerujemo da će Zakon na glasovanju dobiti većinu, koju imamo i bez HNS-a“, poručio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close