Bačić mljekarima olakšao život, a oni to ne osjete

Autor: Suzana Varošanec , 25. siječanj 2011. u 22:00

Država kasni sa svojim mjerama ‘pomoći’ u području naknada za ambalažu, i zato ne uspijeva zaustaviti prva poskupljenja mlijeka

Ministar zaštite okoliša Branko Bačić prolongirao je rok da se naknada zbrinjavanja po jedinici proizvoda za mlijeko i ostale mliječne proizvode plaća u iznosu od 0,02 kune i u 2011. Odluka je objavljena u sklopu Pravilnika o izmjenama Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, a stupila je na snagu u utorak.

Njome nije došlo do rasterećenja mliječne industrije što posljednjih dana intenzivno najavljuje Petar Čobanković, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo. Unatoč tome se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša navodi da nova odluka predstavlja pomoć mljekarskoj industriji. Nije jasno o kakvoj novoj pomoći je riječ, kada se zna da je sve ostalo po starom i rasterećenje industrije tek se očekuje novim Pravilnikom. Zanimljivo je da čak ni resorno ministarstvo ne negira činjenicu da je propisana naknada ostala ista kao i za 2010. Branko Bobetić, direktor Croatia stočara koji okuplja velike mljekarske tvrtke – Dukat, Vindiju, Megle…, podsjeća kako je prošle godine za mljekarsku industriju došlo do smanjenja visine te naknade s deset lipa na dvije lipe.

Pod utjecajem prakse zabilježene u najvećem broju zemalja EU da mlijeko i mliječni proizvodi uopće nisu u sustavu povratne naknade, resorno ministarstvo tada je odustalo od predviđene naknade zbrinjavanja za jedinicu proizvoda u visini od deset lipa, kaže on.“Ministrovom nadopunom Pravilnika produljuje se ista visina naknade od dvije lipe i za ovu godinu, pa to nije novost u smislu očekivane pomoći i rasterećenja”, kaže Bobetić. Činjenicu da su istu visinu naknade mljekari plaćali od 1. travnja 2010. i da se za njih ništa ne mijenja, potvrdila je i Elena Wolsperger, direktorica korporativnih komunikacija Dukata. “Naknada za zbrinjavanje po jedinici ambalažnog punjenja za mljekare je ostala ista kao i lani. Ministar je donio tu odluku jer je prethodna vrijedila do 31.12.2010. godine”, objašnjava Wolsperger.

Dragica Bagarić, direktorica EKO Ozre, udruženja proizvođača pića i napitaka, s time se slaže, no ističe da se na web stranci Ministarstva nalazi nacrt Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu kojeg je bivša ministrica Marina Matulović Dropulić stavila u proceduru neposredno prije nego što je razriješena. “Taj je nacrt uzburkao sve asocijacije – HUP, HGK, EKO-Ozru i ostala gospodarska udruženja. Još čekamo da nas primi ministar Bačić s ciljem da u dijalogu s gospodarstvom država donese potrebno rasterećenje industrije, zaštiti domaću proizvodnju i postigne održivi razvoj”, kaže ona. Veliko je pitanje kada će to Vlada rasteretiti nepotrebnih ekoloških nameta mljekarsku industriju, te općenito proizvođače pića koji su pod udarom velikih poremaćaja na tržištu i rastućim cijenama ulaznih sirovina.

Čobanković je u više navrata potvrdio da Vlada raspravlja o prijedlogu novog pravilnika o ambalažnom otpadu u cilju smanjenja nekih parafiskalnih nameta jer su proizvođači izvrgnuti visokim obvezama. Jasno je da bi time mogla pomoći proizvođačima da ne idu u značajnije povećanje cijena, no država kasni sa svojim mjerama u području naknada za ambalažu, i ne uspijeva zaustaviti prva poskupljenja. Neke mljekare već šalju nove cjenike trgovcima, pa jučerašnje priopćenje ministarstva pokazuje da odluka ministra nije od nikakve pomoći jer ona ne utječe na povećanje cijene mlijeka.

Komentirajte prvi

New Report

Close