Baca oko na Jadrankamen, ali nedostaje mu plan proizvodnje

Autor: Suzana Varošanec , 27. studeni 2017. u 08:01
Tvornica u Pučišćima u stečaju je pet godina, a dugovi su joj oko 200 milijuna kuna/Tino Jurić/PIXSELL

Država, sa 1/4 svih tražbina, potiče da se stečaj što prije riješi pa je opet uputila javni poziv za interes za ulaganje.

Kakvi su izgledi da nakon pet godina stečajni postupak Jadrankamena uđe u završnu fazu, a to podrazumijeva stečajni plan i djelomično namirenje vjerovnika te prijelaz u režim redovnog poslovanja kad vođenje poslovanja preuzima prava uprava, ključno je pitanje čije rješavanje nastoji potaknuti – država.

U ovom stečaju država je jedan od najvećih vjerovnika, ali i s velikim teretom odgovornosti jer se toleriralo gomilanje nenaplaćenih potraživanja prema Jadrankamenu prije stečaja. To je razlog zašto potražuje čak 55 milijuna kuna ili četvrtinu ukupnog iznosa tražbina pa je vjerovnik u sva tri isplatna reda: za 10 milijuna kuna osigurana je kao razlučni vjerovnik, u prvom višem isplatnom redu potražuje oko 22 milijuna (za doprinose), a u općem isplatnom redu još oko 23 milijuna kuna, za koncesijsku naknadu i PDV.

Sada je, na prijedlog vjerovnika Ministarstva financija, a  koje zastupa Županijsko državno odvjetništvo, reagirala skupština vjerovnika pa je za velikog pučiškog dužnika odlučila još jednom oglasiti javni poziv za iskazivanje interesa za ulaganje i dokapitalizaciju Jadrankamena. U razdoblju vlasnika Brune Orešara stvoreno je oko 200 milijuna kuna dugova, a ovo je drugi javni poziv investitorima. Iako kao ni prethodni nije polučio velik interes, nije bio bez odjeka jer se  jedan potencijalni investitor javio – tvrtka GPD Zagreb, čime se otvara pitanje što nudi i što slijedi.

U Jadrankamenu je ta ponuda zaprimljena sredinom studenog, ali će prije prezentacije Odboru vjerovnika ponuđač imati još posla. Stečajna upraviteljica Anči Bašić je zatražila nadopune. "Ponuda nije potpuna jer nije dostavljen plan proizvodnje ni plan okvirnog namirenja vjerovnika. Čim to dobijem odmah ću sazvati sjednicu Odbora vjerovnika koji će reći što dalje", kaže upraviteljica dodajući i da je potrebno dostaviti i ugovor o prijenosu potraživanja s B2 Kapitala na GPD Zagreb.

Riječ je o potraživanju od oko 50 milijuna kuna koje je prvotno prema Jadrankamenu imala Erste banka, a lani je ustupljeno B2 Kapitalu. U  veljači je zaključen ugovor između njega i GPD Zagreba, što direktor ove zagrebačke tvrtke Janko Vrgoč navodi u ponudi. Izražavajući namjeru da se tim potraživanjem dokapitalizira Jadrankamen, on skreće pozornost i na to da je potrebno angažirati profesionalnu tvrtku radi izrade stečajnog plana i procjene vrijednosti Jadrankamena.

No, kako nam Vrgoč  nije želio govoriti o konkretnim koracima a pozvao se i na činjenicu da je u tijeku procedura u koju se tvrtka s ponudom uključila, preostaje za vidjeti što će nastavak javnog poziva donijeti. Vrgoč je, inače, poznat po osnovnoj djelatnosti vezanoj uz pripremu terena za investitore u šoping centre diljem zemlje, primjerice u Zagrebu u Avenue Mall i Arenu te u Osijeku u Supernovu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Firma s toliko prihoda može sudjelovat na netječaju za kupnju 1 litre jogurta u rinfuzi! Tog ima samo kod nas!

Imali još živih malih dioničara JDKM. NJih niko ništa nepita. Eee

New Report

Close