Babić: Ne postoji osnova za smanjenje plaća liječnicima u štrajku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. studeni 2013. u 09:54
Ivica Babić; (Photo: Patrik Macek/PIXSELL)

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ocijenio je kako ne postoji norma na temelju koje bi se proveo prijedlog Ministarstva zdravlja…

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ocijenio je kako ne postoji norma na temelju koje bi se proveo prijedlog Ministarstva zdravlja da se liječnicima u štrajku umanji plaća za listopad, izrazivši uvjerenje da neće biti protuzakonitog smanjenja liječničkih plaća.

"Ako budu protuzakonito smanjili plaće, u ovoj državi postoje institucije koje rješavaju ta protuzakonita pitanja", rekao je Babić nakon današnjeg kruga kolektivnih pregovora, upitan za komentar prijedloga smanjenja plaća liječnicima u štrajku za listopad, o kojemu bi sutra trebala odlučiti Vlada.

Dodao je i kako ne vjeruje da će se to dogoditi, s obzirom da su svi neodgodivi poslovi obavljeni. Liječnicima koji su bili na poslu osam sati dnevno – to se, ističe, mora i platiti.

"Mi smo obvezni odraditi vrijeme, a ne postoji nigdje norma. No, i kad bi izračunali objektivno normu, i ovo što sad radimo, s obzirom na deficit 4500 doktora u Hrvatskoj, i to bi bila puna norma", ustvrdio je Babić

Naime, na dnevni red sutrašnje vladine sjednice uvršten je i prijedlog Ministarstva zdravlja da se umanje plaće zdravstvenim radnicima, razmjerno satima provedenima u štrajku. U obrazloženju prijedloga Ministarstvo se poziva na odredbe Zakona o radu, kojima je otvorena mogućnost takvog umanjenja plaće štrajkašima, kao i na Pravilnik o vođenju evidencije o radnicima, kojim se propisuje vođenje evidencije o radnom vremenu, odnosno o satima provedenima u štrajku.

Babić je komentirao i tijek kolektivnih pregovora sindikata i Ministarstva zdravlja, te istaknuo da postoje pomaci. Ako se pregovori nastave ovom dinamikom, uvjeren je da bi ovaj tjedan trebali biti i definitivno gotovi.

Danas je bila pozitivna pregovaračka atmosfera, a uz uvažavanje i jedne i druge pozicije, nastojali smo postići kompromis, ali to nije još gotovo, rekao je Babić.

Nakon što je danas, 50. dan štrajka, Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) Babiću i ministru zdravlja Rajku Ostojiću čestitala "na brizi za oboljele", Babić je novinarima rekao da nije upoznat s čestitkom, ali je "zahvalan i građanima i pacijentima na iskazanom razumijevanju".

"Sve što budemo mogli u afirmativnom, pozitivnom smislu uzvratiti, uzvratit ćemo", poručio je Babić, u ime štrajkaša, pacijentima.

Čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara Anica Prašnjak, čiji je sindikat prekinuo štrajk nakon devet dana, također se nada kraju pregovora do kraja tjedna. .

Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, kao i ministar zdravlja Rajko Ostojić danas nakon pregovora nisu željeli dati nikakve izjave novinarima.

Pregovori se nastavljaju danas.

Komentirajte prvi

New Report

Close