AZTN: Voodopskrba i odvodnja predložila mjere oko ugradnje internih vodomjera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. rujan 2014. u 18:08
Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Vodoopskrba i odvodnja podnijela je AZTN-u konkretan prijedlog mjera i uvjeta kojima bi se ponovno uspostavilo tržišno natjecanje na tržištu ugradnje internih vodomjera.

Zagrebačka tvrtka Vodoopskrba i odvodnja podnijela je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) konkretan prijedlog mjera i uvjeta kojima bi se ponovno uspostavilo tržišno natjecanje na tržištu ugradnje internih vodomjera, a Agencija je danas objavila namjeru prihvaćanja mjera i uvjeta te pozvala zainteresirane na očitovanje o prijedlogu.

Agencija je, naime, na svojim mrežnim stranicama objavila javni poziv poduzetnicima i ostalima na očitovanje na prijedlog za preuzimanje obveze izvršenja određenih mjera, uvjeta i rokova kako bi se otklonili negativni učinci na tržišno natjecanje, koje je Agenciji samoinicijativno dostavila zagrebačka tvrtka Vodoopskrba i odvodnja (VIO).

Agencija je u ožujku 2014. protiv tvrtke VIO pokrenula postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu pružanja usluge javne vodoopskrbe zbog odluke koja se odnosila na usluge ugradnje internih vodomjera i telemetrijskog očitanja i obračuna potrošnje vode na području Zagreba, Samobora i Svete Nedjelje te Stupnika.

Postupak je pokrenut zbog odredbi Općih i tehničkih uvjeta isporuke vodnih usluga (OTU) koje je Vodoopskrba donijela u srpnju 2013., a kojima je uvela obvezu povezivanja postojećih internih vodomjera starih zgrada s AWMR mrežom.

AWMR je sustav daljinskog očitanja koji VIO tek uvodi u stare zgrade odnosno riječ je o tržištu na kojem Vodoopskrba dosad uopće nije djelovala.

Odredbama Općih i tehničkih uvjeta kojim uvodi obvezu povezivanja postojećih internih vodomjera starih zgrada s AWMR mrežom, VIO je poduzetnicima, koji su se do tada bavili ugradnjom telemetrijskih vodomjera, očitanjem i obračunom na taj način prikupljenih podataka o potrošnji, počevši od 1. siječnja 2014. zabranio ugradnju internih telemetrijskih vodomjera u starim zgradama, a potencijalnim novim konkurentima onemogućen je pristup tom tržištu.

Osim toga, od toga je dana počelo teći prijelazno razdoblje od pet godina tijekom kojeg ti poduzetnici mogu obavljati samo daljinska očitanja iz lokalnih mreža, a istekom toga roka i za tu će djelatnost biti ovlaštena isključivo VIO.

"S aspekta politike tržišnog natjecanja, ta praksa nije ni preporučljiva niti opravdana jer se njome jednom liberalizirano tržište ponovno zatvara i ograničava bez konkretnih pokazatelja o objektivno opravdanim razlozima takvog postupanja", podsjećaju iz Agencije.

Stoga je Agencija u travnju donijela i rješenje o privremenoj mjeri kojim je VIO-u naloženo da do okončanja postupka pred Agencijom privremeno izvan snage stavi sporne odredbe Općih i tehničkih uvjeta isporuke vodnih usluga, kojima su poduzetnici onemogućeni u pružanju usluga koje su pružali do njihova stupanja na snagu, a potrošači onemogućeni u odabiru pružatelja usluge i ugradnje vodomjera.

Tijekom postupka, VIO je Agenciji samoinicijativno dostavio prijedlog mjera i uvjeta za ponovno uspostavljanje tržišnog natjecanja na tržištu ugradnje telemetrijskih vodomjera, očitanja i obračuna na taj način prikupljenih podataka o potrošnji te ukidanje svoga monopola koji je uveo donošenjem Općih i tehničkih uvjeta.

Vodoopskrba predlaže potpuno brisanje spornih odredbi i bitne promjene drugih odredbi iz Općih i tehničkih uvjeta isporuke vodnih usluga, čime se opredijelio za povratak na rješenja kakva su bila na snazi prije stupanja na snagu postojećih Općih i tehničkih uvjeta.

VIO-a, kako se objašnjava, kani ponovno otvoriti mjerodavno tržište, što alternativnim ponuditeljima pruža mogućnost nastavka obavljanja tih djelatnosti, a eventualnim budućim ponuditeljima omogućuje pristup tržištu.

Istovremeno, potrošačima omogućuje slobodan izbor poduzetnika koji će im pružati uslugu očitanja i obračuna internih vodomjera.

Kako konačnu odluku u ovom postupku može donijeti tek po ocjeni svih relevantnih činjenica i dokaza, uključujući osobito rezultate javnog poziva za dostavljanje primjedbi i mišljenja, Agencija je za dodatna tri mjeseca produžila i trajanje privremene mjere.

Komentirajte prvi

New Report

Close