AZTN više nije obvezan izricati dodatnu kaznu

Autor: Marija Brnić , 01. ožujak 2015. u 22:00
Mladen Cerovac, AZTN/ Marko Lukunić/PIXSELL

Agencija poduzetnike može dodatno kazniti u slučaju da tako procijeni.

Za udruživanje poduzetnika u kartel Hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja neće više uz osnovnu kaznu morati izricati još i dodatnu novčanu kaznu, kojom je dosad poduzetnicima u tom prekršaju uzimala od 15 do 25 posto prihoda.

Vlada je prošli tjedan izmijenila uredbu o kriterijima za izricanje upravno-kaznene mjere, koja je svojedobno usklađena s propisima EU, po kojima Europska komisija reagira na ovakve sporazume poduzetnika. No, u praksi se pokazalo da se, za razliku od Komisije koja se bavi kartelima s utjecajem na tržišne odnose na području EU, nacionalna tijela za tržišno natjecanje bave kartelima koji često narušavaju natjecanje samo na njihovu "terenu", a i učinci povreda im se, stoji u vladinom pojašnjenju, razlikuju od slučaja do slučaja.

Stoga će AZTN-u, kao što su to učinile i druge članice EU, poput Poljske, Slovačke i Češke, omogućiti da kod kažnjavanja udruživanja konkurenata u kartel procijeni je li osnovna kazna dovoljna za postizanje svrhe ili će biti potrebno izreći i dodatnu kaznu. No, osim što mu to više neće biti obveza, AZTN-u ostaje i veći prostor u utvrđivanju visine eventualne dodatne kazne, koja više neće morati biti minimalnih 15 posto prihoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close