AZTN uzvraća udarac: “Odluka Visokog upravnog suda je štetan presedan”

Autor: Marija Crnjak , 21. travanj 2015. u 14:21
D. Špehar/PIXSELL

Budući da protiv presude Visokog upravnog suda RH nema redovnog pravnog lijeka, prvi put u povijesti posegnuli za izvanrednim pravnim sredstvom.

Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja donijelo je odluku da Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske podnese zahtjev za izvanredno preispitivanje zakonitosti pravomoćne presude Visokog upravnog suda RH u predmetu AZTN protiv Hrvatskog društva ortodonata.

Naime, Visoki upravni sud RH je usvojio tužbeni zahtjev Hrvatskog društva ortodonata (HDO) i poništio rješenje AZTN-a kojim je utvrđeno da je HDO dokumentom pod nazivom Minimalni cjenik ortodontskih usluga utvrdio minimalne cijene usluga, čime je sklopio zabranjeni sporazum.

AZTN smatra da se obrazloženjem presude negira koncept zabranjenog sporazuma utvrđen Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja i pravnom stečevinom EU te da je riječ o presedanu koji bi, ako presuda Visokog upravnog suda RH-a ostane na snazi, mogao imati štetne učinke na interese potrošača, poduzetnika i tržišno natjecanje u cjelini.

Stoga je AZTN, budući da protiv presude Visokog upravnog suda RH nema redovnog pravnog lijeka, prvi puta u svojoj 18-godišnjoj povijesti posegnuo za izvanrednim pravnim sredstvom.

"Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja, u skladu s pravnom stečevinom EU, jasno definira da se odluke udruženja poduzetnika kojima se utvrđuju minimalne ili jedinstvene cijene smatraju zabranjenim sporazumima, bez obzira što takva udruženja nisu posebnim propisom ovlaštena za donošenje tih odluka. Sudionici takvih sporazuma, a napose udruženja poduzetnika, podliježu sankcijama u obliku upravno-kaznenih mjera na temelju same činjenice da postoje dokazi o postojanju sporazuma i to potpuno neovisno o tome je li sporazum primjenjivan u praksi ili nije.

Presuda Visokog upravnog suda RH negira upravo ova dva ključna elementa pa time otvara vrata dogovoru o cijenama u okviru strukovnih i drugih interesnih udruženja poduzetnika, ističu u Agenciji te napominju da će na zabranjene sporazume nastaviti dosljedno primjenjivati odredbe Zakona, tumačeći ih u skladu s kriterijima iz pravne stečevine EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close