AZTN: Oprez, donacije za fiskalne blagajne sklizak su teren

Autor: Božica Babić , 14. prosinac 2012. u 09:30
P. Morris darovao 300.000 kn za fiskalne blagajne

Philip Morris potporu će dijeliti preko HOK-a, a Zagrebačka pivovara kupit će sama 150 fiskalnih blagajni i softvera te ih darovati poslovnim partnerima, ugostiteljskim objektima

Zagrebačka podružnica tvrtke Philip Morris International (PMI), vodećeg svjetskog proizvođača duhanskih proizvoda, darovala je Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) 300 tisuća kuna namijenjenih obrtnicima, malim trgovcima, za nabavu fiskalnih blagajni. Predsjednik Ceha trgovaca Boris Vukelić tvrdi da donator HOK-u nije postavio nikakve uvjete. "Trgovci koji će dobiti potporu uopće ne moraju prodavati duhanski asortiman, a kamo li protežirati artikle Philip Morrisa", ističe Vukelić i najavljuje kako će darovnica biti iskorištena "po načelu pozitivne diskriminacije." Rok za fiskalizaciju je travanj 2013. i dotad će snimiti stanje na terenu. Iako kriteriji još nisu definirani, mali trgovci s područja od posebne državne skrbi te krajeva koje je ugrozila depopulacija dobit će veće potpore. "U Vukovaru, okolici Knina ili u Gorskom kotaru dobit će više nego u Zagrebu", objašnjava Vukelić i dodaje da će konačnu odluku o imenima obrtnika donositi cehovi pri županijskim podružnicama HOK-a. Spomenuta darovnica, kažu u HOK-u, jedina je koju su dobili. Ima li možda sličnih razmišljanja u kompanijama čijim proizvodima obrtnici pune police svojih trgovina, pokušali smo doznati u koncernu Agrokor, Atlantic grupi, Adrisu, Dukatu, Zagrebačkoj i Karlovačkoj pivovari te Coca-Coli.

Kriteriji poslovna tajna
Samo iz Zagrebačke pivovare odgovorili su da će i oni biti donatori, za obvezu po fiskalizaciji izdvojili su oko 1,5 milijuna kuna (navode 200.000 eura). Neće, međutim, imati posrednika. Namjeravaju kupiti 150 fiskalnih blagajni i softvera te ih darovati poslovnim partnerima, vlasnicima ugostiteljskih objekata. Prema kojim će kriterijima donacija biti raspodijeljena, nisu pripravni objasniti. "Detalje ne mogu otkriti jer je riječ o poslovnoj tajni. Ono što mogu potvrditi jest da je riječ o fiskalnim blagajnama namijenjenim ugostiteljstvu, odnosno o ulaganjima koja će biti dio komercijalnih ugovora s ugostiteljima", kaže Tina Puhalo, voditeljica korporativnih komunikacija u Zagrebačkoj pivovari.

'Nestandardna situacija'
U rovinjskom Adrisu ne skrivaju iznenađenje zbog postupaka Philip Morrisa i Zagrebačke pivovare. "Jedino što mogu reći jest da je riječ o neobičnoj donatorskoj gesti…,", poručuje direktor korporativnih komunikacija Predrag Grubić. Kako je riječ o trgovini i ugostiteljstvu, gdje je konkurencija dobavljača brojna,  Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pitali smo jesu li donacije Philip Morrisa i Zagrebačke pivovare unutar okvira regularnih tržišnih odnosa. Odgovaraju kako je doista riječ o "nestandardnoj situaciji sa stajališta tržišnog natjecanja". S obzirom na dostupne detalje, ne mogu ocijeniti jesu li donacije sporne. I donator i primatelj dara, upozoravaju iz AZTN-a, moraju stalno imati na umu da u komercijalnim ugovorima, posebice ako ih prate bilo kakve donacije, ne smije biti uvjetovanja i pogodovanja donatoru u odnosu na ostatak konkurencije. U Coca-Coli HBC Hrvatska kažu pak kako smatraju da je društveno odgovorno poslovanje mnogo složenije područje i da ga se ne smije povezivati isključivo s donacijama u zajednici. U sklopu svojih društveno odgovornih aktivnosti, podsjećaju, ulažu u sva četiri ključna područja društvene odgovornosti: tržište, radno mjesto, zajednicu i okoliš, a svoje projekte najčešće temelje na ideji stvaranja snažnih javno-privatnih partnerstava i prenošenju znanja na zajednicu i partnerske ustanove, čime njihovi projekti pridonose razvoju cjelokupnoga društva i podupiru stvaranje naslijeđa, ističu u Coca-Coli.

Jedino što mogu reći jest da je riječ o neobičnoj donatorskoj gesti…

Predrag Grubić, Adris

Darovnica će biti iskorištena po načelu pozitivne diskriminacije

Boris Vukelić, Ceh trgovaca

Komentari (2)
Pogledajte sve

Te fiskalne blagajne su još jedan eksperiment koji će propasti i prije nego što je počeo. Postoji više neodgovorenih pitanja, a jedno od prvih jest plaćanje karticama, i da li će ta blagajna onda slati FINA-i Vaše navike , kako i kada i koliko trošite, pa će država imati uvid i u količinu WC papira koji trošite tjedno i mjesečno. Ako ništa drugo sad će informatički stručnjaci na crnjaka moći zaraditi finu lovu..reprogramiranjem tih spyware pijavica.

Mogli bi zajedno s njima , darovati i PROGRAME sa ugrađenim OPCIJAMA za izbjegavanje POREZA …….

KAKVA LOŠA ODLUKA DRŽAVE ! Pa, trebali su SAMI NARUČITI IZRADU 2-3 LICENCIRANA
PROGRANA-na natječajima i onda ih pomoću Porezne Uprave INSTALIRATI i KONTROLIRATI!

Svi programi će imati OPCIJU F9 ..recimo. Pa , sad mislite, što ste napravili.
Da li ne moguće da smo tako nesposobni uvesti kontrolu, ili to nekima ne odgovara
u Vladi…… šta je – imaju svoje kafiće i restorane , hotele i slično ???

New Report

Close