AZ i RBA mirovinski fondovi uzeli trećinu državnih obveznica

Autor: Karlo Vajdić , 10. ožujak 2010. u 22:00

Kunsko i eursko izdanje državnih obveznica vrijedno šest milijardi kuna razgrabili su domaći investitori, dok inozemnih, čini se, gotovo uopće nije bilo

AZ i RBA obvezni mirovinski fondovi bili su najveći kupci državnih obveznica izdanih prošloga tjedna. Od dva izdanja (u kunama i u eurima) vrijednosti nešto više od šest milijardi kuna fondovi AZ i RBA zajedno su kupili čak trećinu izdanja. Ulaganja oba fonda su oko milijardu kuna, a podaci Središnjega klirinško depozitarnog društva (SKDD) o 10 najvećih vlasnika obveznica pokazuju da je AZ fond kupio 1,04 milijarde kuna, a RBA nešto više od 970 milijuna kuna. No ulaganje RBA fonda moglo bi biti i do stotinjak milijuna kuna više jer je vidljivo tek njegovo ulaganje u kunsku obveznicu.

Uložio i HPB
Uz ta dva fonda u kupnji državnih obveznica sudjelovali su i PBZ/CO te Erste plavi fond, no u bitno nižim iznosima. PBZ/CO je kupio 385 milijuna kuna obveznica, a Erste Plavi 315 milijuna kuna. Investicije mirovinaca su donekle razumljive jer ih zakon tjera da znatan dio imovine plasiraju u državne obveznice. Među glavnim financijerima države nalaze se i oni koji u ovoj kriznoj ekonomiji ipak raspolažu s nešto novca. Pet najvećih banaka ukupno je kupilo obveznica u iznosu od gotovo milijardu kuna. Najviše je uložila Zagrebačka (oko 370 milijuna kuna), a slijede Erste & Steiermärkische (oko 215 mil.), PBZ s gotovo 180 milijuna, RBA s nešto manje od 100 te Hypo Alpe-Adria banka za nešto više od 85 milijuna kuna. Čak je i problemima zahvaćena Hrvatska poštanska banka uspjela naći 67,5 milijuna kuna za državne obveznice. Za tu bi se banku, kao uostalom i za ostale investitore, ovo ulaganje moglo pokazati isplativim jer je prvi dan trgovanja na Burzi najnovijim obveznicama pokazao kako za njih postoji veliko zanimanje. Do kraja dana protrgovano je tih dviju obveznica u ukupnoj vrijednosti od oko 280 milijuna kuna. Kao malo iznenađenje među investitorima našla se i osiguravajuća kuća Allianz. Treći domaći osiguravatelj po visini premije kupio je više od 315 milijuna kuna državnih obveznica, čime se našao na petome mjestu najvećih investitora u ta izdanja, dijeleći mjesto s Erste Plavim fondom. Allianz je, čini se, nakon što je lani zabilježio pad premije i s pozicije drugoga najvećeg domaćeg osiguravatelja pao na treće, odlučio profit potražiti u investicijama.

Profitabilan posao
Allianzu među većim vlasnicima državne obveznice društvo prave i Basler osiguranje Zagreb te Kvarner Vienna Insurance grupa s uloženih po stotinjak milijuna kuna. Unatoč tome što je zaduženje provedeno kroz dva formalno odijeljena izdanja, jedno nominirano u eurima, a drugo u kunama, oba su razgrabili domaći investitori, dok iznozemnih, čini se, gotovo uopće nema. Je li to znak da strani investitori nisu bili zaintrigirani ponuđenim kamatnim stopama ili smatraju da je ulaganje u Hrvatsku rizično, znaju samo oni. Domaći ulagači su očito procijenili da je posao s državom profitabilan.

*Izračuni ulaganja rađeni su uz upotrebu tečaja od 1 euro = 7,3 kuna

Komentirajte prvi

New Report

Close