Automobili za Hrvate uskoro će se proizvoditi u Sloveniji

Autor: Poslovni.hr , 16. kolovoz 2017. u 13:22
Foto: Thinkstock

Treći po redu najveći svjetski proizvođač automobilskih dijelova za početak će ponuditi novih 400 radnih mjesta, a daljnji planovi donijet će čak 6.000 novih radnih mjesta.

Kanadski proizvođač autodijelova Magna International definitivno širi svoje pogone, a novo proizvodno postrojenje stiže u okolicu Maribora. Veliku vijest potvrdili su s dobivanjem zelenog svjetla od slovenske Agencije za zaštitu okoliša za početak izgradnje tvornice boje, što predstavlja tek prvu u nizu investicija, ukupno vrijednih čak 1,24 milijarde eura.

Slovenska Agencija za zaštitu okoliša odobrila je projekt nakon što je dobila obećanje Magne o pridržavanju svih tehničkih regulativa, te zaštiti prirodnih resursa i zraka na lokalnom području. To se u konačnici pokazalo jednim od ključnih faktor dolaska Kanađana, koji su bili spremni povući se iz projekta u slučaju prolongiranja odluke i graditi tvornicu u nekoj drugoj europskoj zemlji uključujući i Hrvatsku, piše Dnevnik.hr

Treći po redu najveći svjetski proizvođač automobilskih dijelova za početak će ponuditi novih 400 radnih mjesta, a daljnji planovi donijet će čak 6.000 novih radnih mjesta. Nastavak i širenje proizvodnih procesa u susjednoj nam državi u bližoj budućnosti uključivat će i tvornicu automobila s kapacitetom proizvodnje 100.000 do 200.000 vozila godišnje. Kada se ostvare sve najavljene faze, bit će to jedna od najvećih investicija u Sloveniji uopće. 

Inače, Magna International opskrbljuje dijelovima redom najveće automobilske proizvođače (Toyota, VW, GM, BMW, Ford), dok primjerice u Austriji, točnije u Grazu dio grupacije- Magna Steyr proizvodi brojne automobilske modele poput BMW-ove serije 5 i Mercedesove G-klase, a uskoro će i nadolazeći Jaguar E-Pace, kao i električni i-Pace. Velika kanadska grupacija zapošljava čak 161.000 djelatnika u 29 zemalja, na žalost ne možemo reći da je i Hrvatska među njima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Most Čiovo? Ti nisi sam svoj. Odličan članak.

Što vi svašta pišete kao da to čitaju mala djeca.Slovenija već ima nekoliko proizvođača auto djelova, a proizvodi i automobile marke Renault.Hrvati danas uglavnom kupuju automobile, koji se ne proizvode u Sloveniji pa će tako biti po svoj prilici i ubuduće.Već danas automobilskoj industriji ne cvatu ruže niti u Sloveniji niti u Srbiji.Država ih mora subvencionirati da ne napuste te države.Štrajk u srpskom Fiatu je nedavno prekinut, ali problemi i dalje ostaju.I ovaj spomenuti projekt je još u oblacima. Bilo bi bolje da se posvetite hrvatskim temama, jer Hrvate ne zanima susjedstvo! Pišite malo o mostu Ćiovo, jer to zanima mnoge u Hrvatskoj, a trenutno o njemu nema nikakvih informacija.

New Report

Close