Autohtone vinske sorte sve su više u modi

Autor: Agencija VLM , 21. kolovoz 2013. u 12:22
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Prema preporuci, od 26 pronađenih autohtonih sorti, izdvojeno je sedam najperspektivnijih.

Za sedam, osam godina, Zagorci bi trebali proizvesti oko 75 tisuća litara vina od autohtonih zagorskih sorti. Naime, 2006. godine Strukovna grupa za vinarstvo i vinogradarstvo pri Županijskoj gospodarskoj komori u Krapini, u suradnji sa Zavodom za vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Međunarodnom organizacijom za vinogradarstvo te Krapinsko – zagorskom županijom pokrenula je znanstveni projekt revitalizacije autohtonih sorti vinove loze. Na terenu diljem Zagorja pronađeno je čak 26 sorti koje su starije od 150 godina i te su sorte posađena na pokusnoj parceli Josipa Grozaja u Donjoj Pačetini.

 Do 2017. cilj pet hektara

 Od svih tih sorti izdvojeno je njih nekoliko koje će se zagorskim vinarima i vinogradarima preporučivati za sadnju. – Uz dvije najvažnije sorte – staru hrvatsku belinu i Sokol, našim ćemo vinogradarima preporučiti i sadnju lipovine, mirkovače, divljaka, stare zagorske črnine i ranfola. Radi se o autohtonim sortama koje imaju manji postotak šećera, odnosno alkohola u vinu, ugodnih su kiselina i daju izvrsne rezultate za ovo podneblje. Cijeli projekt traje do 2017. godine i nadamo se kako ćemo do tada uspjeti zasaditi više od pet hektara ovih sorata – rekao nam je voditelj Strukovne grupe zagorskih vinara i vinogradara Slavko Merkaš dodajući kako će u studenom biti predstavljena i zagorska vinska monografija. Uz Krapinsko – zagorsku županiju, Agronomski fakultet i Županijsku komoru, u projekt vrijedan oko 750 tisuća kuna se uključio i Trgocentar koji bi trebao otkupiti i zemljište kako bi se zasadio novi matičnjak za uzgoj takvih autohtonih trsova.

 Zagorski Casanova

 Inače, jedna od sorti – stara hrvatska belina, pronađena je na brajdi rodne kuće vođe Ilirskog pokreta Ljudevita Gaja i jedan je od roditelja najpoznatije svjetske vinske sorte – chardonnaya. Belina je prisutna u čak 70 poznatih svjetskih vinskih sorti, a zbog svog darivanja genetskog materijala prozvana je i zagorskim Casanovom. Druga važna sorta za zagorski vinski brend je Sokol koji po svom okusu podsjeća na dalmatinski pošip, a njega je već zasadilo nekoliko zagorskih vinara. Prvi među njima Zvonko Sever iz Klanjca je izuzeo cjepna oka s posljednjih 20-ak trsova s Cesargradske gore u vlasništvu franjevačke župne crkve te razmnožio sadnice iz vinograda Borisa i Željka Finka. To se vino još prije tristotinjak godina moglo piti i na zagrebačkom Kaptolu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close