HP gubi monopol na pisma, Austrijanci će zaposliti na stotine poštara

Autor: Ksenija Puškarić , 28. prosinac 2012. u 14:51
Od 1. siječnja Hrvatska pošta gubi monopol na pisma i pošiljke do 50 grama

Stručnjaci iz poštanskog biznisa smatraju da će se do kraja 2013. tržište konsolidirati te da će opstati svega tri do četiri operatera.

Iako je do potpune liberalizacije poštanskih usluga i ukidanja monopola Hrvatske pošte ostalo nekoliko dana, to ne znači da će time krenuti ravnopravna tržišna utakmica za sve operatere.

Naime, od 1. siječnja svi registrirani davatelji poštanskih usluga mogu slati pisma i pošiljke do 50 grama, što je dosad bila zaštićena usluga Hrvatske pošte, a samo je nacionalni operater i dalje oslobođen PDV-a, što znači da su usluge ostalih operatera u startu skuplje za 25 posto. Uz to, svi operateri moraju pet posto bruto godišnjih prihoda uplaćivati u kompenzacijski fond za Hrvatsku poštu koja je i idućih 15 godina dužna pružati poštanske usluge na cijelom teritoriju države svih pet dana u tjednu. Unatoč tome, privatni poštanski operateri procjenjuju da će u 2013. godini najviše izgubiti upravo Hrvatska pošta. Nacionalni poštanski operater danas drži oko 66 posto tržišta, CityEx oko 24 posto, a preostalih 18 registriranih operatera dijeli ostatak od 10 posto. Stručnjaci iz poštanskog biznisa smatraju da će se do kraja 2013. tržište konsolidirati te da će opstati svega tri do četiri operatera, a najveći rast zabilježit će CityEx i Post d.o.o., dio grupacije Austrijske pošte koji na tržište ulazi s velikim ambicijama."Hrvatska pošta bit će najveći gubitnik svoje dumpinške politike kojom je tržište srušeno za 300 milijuna kuna i to će im se nagodinu obiti o glavu", kaže nam Dražen Breglec, čelnik CityEx-a, koji procjenjuje da otvaranjem tržišta neće dobiti značajno veći udio na tržištu zbog Zakona o pošti kojim se i dalje omogućava povoljniji položaj Hrvatske pošte.

Igor Velimirović iz Post d.o.o. u idućem razdoblju očekuje pak pad cijena poštanskih usluga, jaku konkurenciju, male marže, male zarade, ali i "čišćenje" tržišta."Očekujem da će najviše problema u poslovanju imati Hrvatska pošta", smatra Velimirović, čelnik tvrtke s ambicioznim planovima u Hrvatskoj. Post d.o.o. planira tako u 2013. godini zapošljavanje nekoliko stotina ljudi i značajan rast na tržištu. To će, tvrdi Velimirović, temeljiti na dodatnim vrijednostima za klijente i na novim tehnologijama. "Očekujemo snažan rast u idućim godinama i imamo vrlo ambiciozan trogodišnji plan", kažu u Post d.o.o. koji već ima 45 šaltera diljem Hrvatske i, kako tvrde, pokrivaju milijun poštanskih sandučića. Pokrenuli su i marketinšku akciju pod nazivom "Vaš novi poštar" čiji je cilj razbiti uvriježeno mišljenje da poštar predstavlja samo zaposlenika Hrvatske pošte. Velimirović tvrdi da će od 20 registriranih pružatelja poštanskih usluga u Hrvatskoj, liberalizaciju i otvaranje tržišta preživjeti svega tri poštanska operatera registrirana i za pružanja univerzalne poštanske usluge. Hrvatska pošta, CityEx i Post d.o.o."Mi želimo ponuditi tržištu korektnu uslugu po povoljnoj cijeni i jasno nam je da to znači da moramo biti povoljniji od Hrvatske pošte. Tržište još nije zasićeno, a osim Hrvatske pošte i CityEx-a te naravno nas, nema drugih ozbiljnih pružatelja poštanske usluge", kaže Velimirović. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Što veća konkurencija to bolje za korisnike. Jedino je na državi da se malo sabere i počne rješavati problem monopolista i njihove zaštite pa makar bila i državna firma.

New Report

Close