Atlantic preuzeo Ljekarne Dvoržak

Autor: Marija Crnjak , 05. kolovoz 2009. u 22:00

Vrijednost transakcije se ne zna, tek se spekulira da je iznos nešto umanjen tijekom pregovora i to dobrim dijelom zahvaljujući krizi

Atlantic Grupa je sklopila ugovor o strateškom partnerstvu sa Zdravstvenom ustanovom Dvoržak, preuzevši udio koji je u društvu Livia d.o.o, koje je vlasnik ove zdravstvene ustanove, do sada držao islandski Pharma Investment. Cilj transakcije je preuzimanje dvanaest ljekarničkih jedinica koje će se provesti do kraja ove godine, objavio je Atlantic u utorak.

Ugovor o strateškom partnerstvu, kako doznaje Poslovni dnevnik, rezultat je višemjesečnih pregovora s obitelji Dvoržak čije su ljekarne od ulaska u ljekarnički biznis jedan od bitnih ciljeva Atlantic Grupe. Godišnji promet ljekarne koje će preuzeti Atlantic iznosi oko 60 milijuna kuna, no vrijednost transakcije nismo uspjeli doznati, tek se spekulira da je iznos nešto umanjen tijekom pregovora, dobrim dijelom zahvaljujući krizi.Tvrtka Livia čiji je osnivač obitelj Dvoržak u vlasništvu ima deset ljekarni i pet specijaliziranih trgovina bezreceptnim lijekovima i medicinskim proizvodima na području čitave Hrvatske. Prema ugovoru, u vlasništvu obitelji ostat će samo tri ljekarne, a ostatak će se integrirati u ljekarnički lanac Farmacia. Ljekarne kojima nastavlja upravljati Dvoržak poslovat će u strateškom partnerstvu s Farmaciom, kroz zajedničku nabavu, marketing, edukaciju i druge stručne aktivnosti, stoji u objavi. “Preuzimanjem novih ljekarni kompanija učvršćuje poziciju vodećeg privatnog ljekarničkog lanca koji će s novim ljekarnama okupljati 50 jedinica. Lanac Farmacia nastavljamo širiti i otvaranjem novih vlastitih ljekarni i specijaliziranih prodavaonica, planiranim krajem kolovoza i početkom rujna”, najavio je Marko Smetiško, potpredsjednik Atlantic Grupe za diviziju Pharma. Kako se doznaje, suradnja Dvoržaka i Atlantica započela je početkom ove godine objedinjavanjem nekih aktivnosti, a mogućnost za Atlanticov ulazak u ljekarne povećala se bankrotom partnera s Islanda, nakon čega je započela prodaja svih vlasničkih udjela koje je Pharma Investment imao u europskim zemljama. Dvoržak je imao pravo prvokupa koje je odlučio prebaciti na Atlantic. Vlasnik Hrabren Dvoržak potvrdio je da je o prebacivanju prava prvokupa pregovarao i s veledrogerijom Oktal Pharma koja je također bila zainteresirana za preuzimanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close