Atlantic malima umjesto 744 tisuće, plaća 9,36 milijuna kuna

Autor: Danijela Jozić,VLM , 17. srpanj 2011. u 22:00

Nakon što je utvrdila da je s nekolicinom malih dioničara Atlantic postigao nagodbu i dodatno im isplatio 89,32 kune po dionici, Hanfa je Tedeschiju naredila da i ostalima plati punu cijenu

Iako je Atlantic grupa lani posve glatko od Badela 1862 kupila tvrtku Kalničke vode – Bio natura, dovršetak preuzimanja zakomplicirali su, ali i poskupili, mali dioničari. Njihov paket od 3,27 posto ili 96.574 dionica u konačnici će Atlantic grupu umjesto planiranih 744 tisuće kuna, stajati 9,36 milijuna kuna ili čak 12 i pol puta više!

Naime, prema rješenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) od 14. srpnja, Atlantic grupa u roku od 90 dana mora 131 malom dioničaru Kalničkih voda uplatiti još 89,32 kune po dionici a za koje im je ranije tijekom ponude za preuzimanje plaćala 7,7 kuna po dionici. Hanfa je takvu odluku donijela ustanovivši da je tijekom postupka ponude za preuzimanje prošle jeseni 35 od ukupno 165 dioničara Kalničkih voda na Trgovačkom sudu u Bjelovaru tužilo Atlantic zbog preniske cijene od samo 7,7 kuna. Atlantic grupa je s tom grupom dioničara sklopila, međutim, nagodbu te se obvezala isplatiti im oko milijun kuna ili dodatnih 89,32 kune po dionici. Isplata se realizirala 10. siječnja 2011. godine i to preko Atlanticove tvrtke Cedevita, kojoj su Kalničke vode tada već bile i pripojene.

Većinski paket Kalničkih voda ili 96,7 posto koliko je Atlantic grupa preuzela od Badela 1862 te od državnog Kapitalnog fonda stajao je oko 80 milijuna kuna. Taj se iznos odnosi na dug te tvrtke za poreze i doprinose (u međuvremenu je zbog više od 200 milijuna kuna duga podržavljena i matična kompanija Badel 1862). Zanimljivo, jednostavnom računicom se vidi da je Atlantic grupa tijekom te prve transakcije praktički plaćala 27 kuna po dionici za Kalničke vode, dok su mali dioničari prema posljednjoj “presudi” Hanfe dobili 97 kuna po dionici. No, 165 malih dioničara ne može biti do kraja zadovoljno s obzirom da im je bivši predsjednik Uprave Badela 1862 Ante Perković koji je tada vidio ogroman potencijal Kalničkih voda, udio u toj tvrtci prodavao za sto kuna po dionici. To je i bio razlog radi kojeg je grupa od 35 malih dioničara bila podnijela tužbu na bjelovarskom Trgovačkom sudu.

Inače, prodaja Kalničkih voda Atlantic grupi, u većinskom vlasništvu poduzetnika Emila Tedeschija bila je, čini se, jako dobro rješenje. Kalničke vode su se od izgradnje 2004. godine i ogromnih investicija pokušavale bezuspješno izboriti za svoju poziciju na već zasićenom tržištu vode u Hrvatskoj. Zbog loših procjena tadašnjeg rukovodstva, umjesto jačanja investicija u vina i jaka alkoholnih pića išlo se na izgradnju punionice vode bez jasne strategije gdje će ona biti plasirana. Tijekom restrukturiranja Badela 1862, Kalničke vode su napokon prodane, a Atlantic grupa je s obzirom da tamo puni svoju CedevituGO bio i logičan izbor. Nakon što je Atlantic lani kupio slovensku Droga Kolinsku, koja u svom proizvodnom portfelju ima gazirano piće Cocktu dogodila se dodatna isplativost kupnje Kalničkih voda. U Križevcima gdje je se nalazi tvornica Kalničkih voda trebalo bi se puniti više od pet milijuna litara Cockte.

Bez komentara

Atlantic grupa: Još nismo dobili rješenje Hanfe
U Atlantic grupi nisu željeli davati nikave komentare o najnovijem riješenju Hanfe vezano za Kalničke vode. Poručili su nam da nikakvo riješenje još nisu zaprimili zbog čega ne mogu ništa ni komentirati.

Komentari (4)
Pogledajte sve

…..koji bandit……………sve što je postigao je kupljeno uz mito prodavaču………….

je ono Ewan Mcgregor na slici?

Kako bi narod rekao Emile, možeš kako hočeš ali ne možeš dokle hočeš !!!!

New Report

Close