Ashton odgovorila Plenkoviću o članstvu Hrvatske u Europskom gospodarskom prostoru

Autor: Objava za medije , 28. siječanj 2014. u 11:00
Thinkstock

Pregovori s EGP-om i EFTA-om o pristupanju Hrvatske Sporazumu o Europskom gospodarskom prostoru su zaključeni, a u tijeku su tehničke i pravne pripreme za potpisivanje Sporazuma o proširenju EGP-a.

Ashton odgovorila Plenkoviću o članstvu Hrvatske u Europskom gospodarskom prostoru (EGP)

 Pregovori s EGP-om i EFTA-om (Europskom zonom slobodne trgovine) o pristupanju Hrvatske Sporazumu o Europskom gospodarskom prostoru su zaključeni, a u tijeku su tehničke i pravne pripreme za potpisivanje Sporazuma o proširenju EGP-a koje se očekuje u sljedećim tjednima.

Zastupnik Andrej Plenković je početkom studenoga 2013. uputio Europskoj komisiji pitanje o datumu članstva Hrvatske u Europskom gospodarskom prostoru (EGP).

Istaknuvši činjenicu kako je Hrvatska nakon završenih pregovora o pristupanju u Europsku uniju podnijela zahtjev za pristupanje Europskom gospodarskom prostoru te da je članstvo Hrvatske u EGP-u važno za trgovinsku razmjenu sa zemljama članicama Europskog gospodarskog prostora (Norveška, Island i Lihtenštajn), Plenković se zanimao za okončanje pregovora koji bi Hrvatskoj za različite projekte trebali osigurati skoro 10 milijuna eura.

U odgovoru visoke predstavnice i potpredsjednice Europske komisije Catherine Ashton navodi se: "Pregovori s EGP-om i EFTA-om o pristupanju Hrvatske Sporazumu o Europskom gospodarskom prostoru zaključeni su 20. studenoga 2013. na razini glavnih pregovarača, a s nacrtom Sporazuma započelo se 20. prosinca 2013. U tijeku su pripreme za potpisivanje Sporazuma o proširenju EGP-a, a privremena primjena Sporazuma predviđena je nakon potpisivanja."

Komentirajte prvi

New Report

Close