Arun Sarin uvjeren u ostanak na čelnoj poziciji Vodafonea

Autor: Ksenija Končevski , 25. srpanj 2006. u 06:30

Sarinovi protivnici prebacuju mu i nedostatak inicijative u vođenju tvrtke, sporu reakciju Vodafonea na probleme na tržištu Japana, ali i visoke iznose investicija na 3G tehnologiju i usluge

Iako pod pojačanim pritiskom od dijela najvećih dioničara koji zahtijevaju njegovu ostavku, čelni čovjek britanskog mobilnog operatera Vodafonea Arun Sarin siguran je da uživa potporu ulagača i vodećih ljudi u tvrtki. Dovodeći u pitanje njegovu strategiju rasta poslovanja, vođenja tvrtke ali i ostvarenih rezultata, neki vodeći dioničari tvrtke, naime, zahtijevaju zamjenu za Sarina o čemu bi danas tijekom održavanja godišnje skupštine dioničara trebali glasovati, kao i o usporavanju rasta na ključnim europskim tržištima. Vodafone je jučer objavio rezultate poslovanja za proteklo fiskalno tromjesječje koji pokazuju snažan rast broja novih korisnika. No to najvjerojatnije neće umiriti dioničare željne promjena top-menadžmenta u Vodafoneu. Prošloga je petka investicijski fond Morley Fund Management, vlasnik dvopostotnog udjela Vodafonea vrijednog više od 1,8 miljardi dolara, potvrdio da će uskratiti svoj glas Sarinu, a mogli bi mu se priključiti i dioničari Hermes i Standard Life. To je potvrdio David Cumming, šef britanskog investicijskog fonda Standard Life rekavši da su neki dioničari izgubili povjerenje u Sarina. Inicijativa za promjenu Vodafoneova managementa na površinu je izbila u vrijeme kada je kompanija suočena s oštrom konkurencijom na tržištu mobilne telefonije, nižim tarifama za pozive, ali i nedavnom odlukom Europske komisije o kresanju naknada za roaming. Sarinovi protivnici prebacuju mu i nedostatak inicijative u vođenju tvrtke, sporu reakciju Vodafonea na probleme na tržištu Japana, ali i visoke iznose investicija na 3G tehnologiju i usluge. Nezadovoljni su i načinom na koji je Vodafone tržištu prezentirao strategiju rasta poslovanja, ali i lagani rast vrijednosti dionica tvrtke.

Sarin sve te optužbe pokušava otkloniti, a glavni mu je argument ostvarenje snažih rezultata za prvo ovogodišnje fiskalno tromjesječje do 30. lipnja u kojem je Vodafone pridobio 4,5 milijuna novih korisnika, a prihodi na tržištu Europe u tom su razdoblju rasli 1,3 posto. Nakon kupnje turskog mobilnog operatera Telsim Mobil Telekomunikasyon Hizmetleri zaključene u svibnju za 4,55 milijardi dolara kompanija je pod svoj krov priključila dodatnih 11,7 milijuna korisnika, uvećavši njihov broj na ukupno 186,6 milijuna što je u skladu s planovima tvrtkina širenja na nova tržišta. Unatoč rastu broja korisnika, tvrtka je u tom razdoblju bilježila sporiji rast prihoda, što uprava pravda zaoštravanjem konkurencije, a zasićeno zapadnoeuropsko tržište negativno se odrazilo na cijene. “Tvrtka je ostvarila snažan rast poslovanja na rastućim tržištima, ali i na izazovovnom europskom tržištu”, kazao je Sarin. Najveći broj novi korisnika u proteklom je tromjesečju kompanija pridodala na tržištu Njemačke i Španjolske, dok ih je u Velikoj Britaniji istovremeno izgubila 119.000. Na tržištu Njemačke Vodafone je namamio 253.000 novih korisnika, a u Španjolskoj čak 428 tisuća nadmašivi procjene o 153 tisuće, odnosno 368 tisuća novih korisnika. U Italiji je pak bilježila 69 tisuća novih korisnika, što je ispod prognoziranih 180 tisuća novih tamošnjih potrošača. Nastojeći uvećati profitabilnost kompanije, vodstvo Vodafonea još je u travnju izvijestilo o reorganizaciji kompanije u tri divizije. Ovih je dana Bill Morrow, jedan od glavnih direktora Vodafonea, najavio odlazak iz tvrtke zbog “osobnih razloga”. Tijekom posljednjih nekoliko godina u kompaniji je obnašao niz funkcija, među ostalima čelnika britanskog poslovanja Vodafonea, a donedavno i predsjednika tvrtkine posrnule japanske podružnice, čiju je prodaju Softbanku i nadgledao. U travnju je bio imenovan za čelnika zapadnoeuropskog poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close