Arboretum Opeka bit će turistički adut kontinentalne Hrvatske

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 16. ožujak 2017. u 07:37
Arboretum se nalazi u općini Vinica, datira od 19. stoljeća i jedno je vrijeme je bio u vlasništvu grofova Drašković/Marko Jurinec/PIXSELL

Radi se o objektu kapitalne vrijednosti na nacionalnoj razini, nazivaju ga najbogatijim arboretumom u srednjoj Europi.

Najstariji zaštićeni hortikulturni spomenik u Hrvatskoj, Arboretum Opeka, zahvaljujući investiciji od 4,7 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj postat će novi adut na turističkoj karti Varaždinske županije, ali i čitave kontinentalne Hrvatske.

Projektni prijedlog Arboretum Opeka – zeleni centar kulture prešao je u treću od ukupno sedam faza postupka dodjele bespovratnih sredstava, priopćeno je početkom tjedna iz Varaždinske županije. Ukupni troškovi procijenjeni su na 5,8 milijuna kuna od čega EU sufinancira 80 posto, a Varaždinska županija preostali dio od 1,174 milijuna kuna. 

Udružili snage
Za izradu projektne dokumentacije za nositelja Varaždinsku županiju zaslužna je lokalna razvojna agencija AZRA, u suradnji s partnerima Hrvatskim restauratorskim zavodom, Turističkom zajednicom Varaždinske županije i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima Varaždinske županije.  Arboretum Opeka smješten u općini Vinica sjeverozapadno od Varaždina svoju atraktivnost duguje nekolicini činjenica, od toga da datira od 19. stoljeća pa do podatka da je jedno vrijeme bio u vlasništvu grofova Drašković.

Nazivaju ga najznačajnijim i najbogatijim arboretumom u srednjoj Europi, a 1947. godine je kao prvi takav u Hrvatskoj zaštićen u kategoriji spomenika parkovne arhitekture te je 2007. proglašen i zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Kako smo saznali, uz sam arboretum obnovit će se i dvorac Opeka u čijoj se neposrednoj blizini nalazi, kao i vrtlareva kuća te će bazen prenamijeniti u pozornicu. Također, radovi će obuhvatiti i uređenje parkinga, pristupne ceste, ograde te ulaznog portala. U ovaj se spomenički kompleks do sada  ulagalo minimalno, a uz navedenu će investiciju kulturna baština biti stavljena u turističku funkciju što će potencirati razvoj lokalnog gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, poručili su i AZRE.

Ozbiljan potencijal

"Institut za turizam proveo je analizu turizma u županiji uspoređujući je sa susjednima, a u svrhu izrade Strategije razvoja turizma Varaždinske županije 2015 – 2025. Rezultati pokazuju da Varaždinska županija u odnosu na okruženje ima prednosti u resursno – atrakcijskoj osnovi i kvaliteti prirodne te kulturne baštine. Radi se o objektu kapitalne vrijednosti na nacionalnoj razini. Ovu veliku i vrijednu cjelinu želi se obnoviti tako da zaživi u sinergiji prirodnih vrijednosti i bogate kulturne baštine kraja", poručeno je iz AZRE.

Komentirajte prvi

New Report

Close