Arbitražama riješeni sporovi teški 350 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2017. u 21:59
Stalnim arbitražnim sudištem predsjeda Mihajlo Dika /Davor Puklavec/PIXSELL

Sporovi na Stalnom arbitražnom sudištu traju od godinu do godinu i pol dana.

Zbog sporosti redovnih sudova poduzetnici se nerijetko u rješavanju sporova okreću alternativnom načinu putem Stalnog arbitražnog sudišta koji djeluje pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

U posljednjih šest godina na taj je način riješeno oko 300 sporova vrijednih gotovo 350 milijuna eura, kaže tajnica Stalnog arbitražnog sudišta Andreja Čavlina. Prilikom predstavljanja rada tog sudišta i Centra za mirenje u petak u splitskoj Županijskoj gospodarskoj komori, Čavlina je naglasila kako se odluke u arbitražnim postupcima donose u jednom stupnju, bez daljnjih postupaka žalbi ili nekih drugih pravnih lijekova pa one u prosjeku traju između jedne i jedne i pol godine.

 Podaci o broju i vrijednosti tih sporova, kaže, svjedoče o povjerenju koje poduzetnici imaju u arbitražni način rješavanja sporova i o prepoznavanju njegovih prednosti u odnosu na postupke na državnim sudovima. Tajnica Centra za mirenje Mirjana Košec ističe, pak, kako vjeruje u razvoj tog oblika rješavanja sporova (mahom trgovačkih) u kojem stranke zajednički rješavaju spor. Postupak mirenja je tajan i obično traje dan ili dva, a nakon nagodbe stranke mogu nastaviti poslovnu suradnju, kaže Košec. 

Komentirajte prvi

New Report

Close