Arbitraža dala Gavriloviću pravo, ali ne i odštetu od 200 mil. eura

Autor: Darko Bičak , 29. srpanj 2018. u 21:59
Gavrilović je tražio naknadu štete /Željko Lukunić/PIXSELL

U DORH-u priznaju presudu, no ističu kako dio odluke Arbitražnoga vijeća nije u skladu s pravom Europske unije.

Državno odvjetništvo (DORH) u petak je izvijestilo da je Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu "faktično u cijelosti odbilo tužbeni zahtjev Georga Gavrilovića te je Republika Hrvatska u ovoj arbitraži uspjela ukupno s više od 98 posto".

U DORH-u navode da je toj tvrtki dosudilo tek 1,49 posto traženog iznosa (1,7 milijuna eura) i oko 30 posto traženih troškova postupka (nešto manje od tri milijuna eura). DORH podsjeća da je Arbitražno vijeće pri ICSID-u u petak objavilo pravorijek u postupku koji su 2012. prvotužitelj Georg Gavrilović i drugotužitelj Gavrilović d.o.o. pokrenuli radi povrede Bilateralnog ugovora o poticanju i zaštiti stranih ulaganja koji su sklopile Hrvatska i Austrija i naknade štete u visini od 198,5 milijuna eura te troškova arbitražnog postupka u ukupnom iznosu od devet milijuna eura. 

Potvrđuju da je Arbitražno vijeće pravorijekom utvrdilo da je Hrvatska povrijedila Bilateralni ugovor o poticanju i zaštiti stranih ulaganja, no da je faktično odbijen tužbeni zahtjev. No, isto tako upozoravaju da je dio arbitražne odluke u suprotnosti s pravom Europske unije te da će se povodom toga napraviti dodatne konzultacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close