‘Apsurdno je da nakon 22 godine ne znamo što sve čini državnu imovinu’

Autor: Poslovni.hr , 17. travanj 2013. u 11:33
Ozren Matijašević; Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatska udruga sindikata poslala je priopćenje vezano uz nacrt prijedloga strategiju upravljanja i raspologanja imovinom u vlasništvu.

Hrvatska udruga sindikata (HUS) poslala je priopćenje vezano uz nacrt prijedloga strategiju upravljanja i raspologanja imovinom u vlasništvu RH od 2013. do 2017. Priopćenje koje potpisuje čelnik HUS-a Ozren Matijašević prenosimo u cijelosti.

"U odnosu na predloženu strategiju upravljanja državnom imovinom u četverogodišnjem razdoblju, Hrvatska udruga sindikata očituje se kako slijedi:

Činjenica da nakon 22 godine „upravljanja državnom imovinom“ nije poznato što sve čini državnu imovinu doista je apsurdna i ne služi na čast svim dosadašnjima pa ni aktualnoj Vladi. Stoga i dokument strateškog značaja, što bi ova strategija morala biti, teško možemo cijeniti ozbiljnim. Poražavajuće je čitati djelove dokumenta u kojima njegov autor razrađuje koncepcije gospodarenja neutvrđenom imovinom, da bi potom isticao potrebu izrade sustavnog registra imovine. Mišljenja smo da bi u ovoj fazi bilo primjerenije raditi na popisu ili registru imovine, te po njegovoj izradi pristupiti transparentnijem strateškom planiranju.

Takav obrnuti pristup državnih tijela vidljiv je kako u ovom dokumentu, tako i u praksi upravljanja državnom imovinom. Zbog netransparentnog pristupa vlasti svjedočimo pojavi da su usprkos značajnom broju nekretnina u državnom vlasništvu brojna tijela svih razina vlasti smještena u prostorima za koja porezni obveznici plaćaju najamninu te da se postojećim resursima raspolaže mimo svake gospodarske logike ili odgovornosti.

Glede upravljanja i raspolaganja trgovačkim društvima s udjelima države, dosadašnja praksa političkog kadroviranja koju nastavlja i ova Vlada ne može i ne smije biti temelj zaključku da je sve potrebno rasprodati. Primjeri država s bogatijom tradicijom tržišnih odnosa dokaz su tome da država ne mora biti loš gospodar. Međutim, ako se uprave takvih društava mijenjaju ovisno o rezultatima izbora a ne ovisno o poslovnim rezultatima, kako uopće očekivati ikakav razultat njihova rada.

Zaključno, nadamo se da će državna imovina konačno postati doživljavana kao trajna vrijednost u koju treba ulagati za dobrobit kako sadašnje tako i budućih generacija, a ne kao poligon za iživljavanja stranačke klijentele ili kao rezerva za servisiranje dugova nastalih prvenstveno lošim političkim odlukama."

Komentirajte prvi

New Report

Close