Tvrtka koja je ključ za milijunske državne poslove

Autor: Bernard Ivezić , 26. siječanj 2016. u 12:21
Foto: Boris Šćitar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjednik Uprave Hrvoje Somun odlazi iz Apis IT-a, vraća se u privatni biznis voditi svoju konzultantsku tvrtku Verax savjetovanje. Tko će ga naslijediti, još se ne zna.

Hrvoje Somun, predsjednik Uprave APIS IT-a, tvrtke koja je postala top tema nakon što ju je čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko optužio da je njegovu stranku na izborima okrala za pet-šest mandata u Saboru, odlazi s te funkcije, doznaje Poslovni dnevnik. On osobno odbio je komentar. U informatičkoj branši priča se da je odlazak već bio najavio s 1. siječnja. Naši izvori tvrde da je postao otac i da se vraća u privatni biznis voditi svoju konzultantsku tvrtku Verax savjetovanje.

Tko će ga naslijediti na najvrućoj fotelji u hrvatskom IT-u, koju je užarila bivša Vlada pretvorivši APIS IT, tvrtku u kojoj država dijeli vlasništvo s gradom Zagrebom u omjeru 51:49, u središnju točku za nabavu IT proizvoda i usluga za ministarstva i ostatak državne uprave, zasad nismo uspjeli saznati. APIS IT je čelniku HDZ-a i prvom potpredsjedniku Vlade odgovorio da se oni ne bave brojanjem glasova niti sastavljanjem zapisnika o radu biračkih odbora. "Aplikativno rješenje APIS IT-a omogućava prijepis podataka sa zapisnika i to od dvije različite osobe, a izborna povjerenstva, koja su pod DIP-om, kontroliraju upis prije i poslije unosa", poručuju iz APIS IT-a.

Dubravka Jurlina Alibegović, nova ministrica uprave, koja dolazi iz Mosta, i u čijem resoru je APIS IT, kaže da čeka analizu stanja. "Ako se tijekom daljnje analize stanja pokaže da je bilo sumnjivih radnji, Ministarstvo će svakako s time upoznati nadležne institucije od kojih se onda očekuju daljni koraci", kaže Jurlina Alibegović. Inače, i Mostu i HDZ-u nastavak informatizacije državne uprave bio je jedna od glavnih reformi. HDZ je čak želio posebno Ministarstvo informatizacije.

No, na kraju su se stranke suglasile a se ono pripoji Ministarstvu uprave, a sve to preuzme Most. Bivša je Vlada u posljednje tri godine značajno ojačala ulogu APIS IT-a i time podigla buru u IT industriji koja na hrvatskom tržištu 40 posto svih narudžbi dobiva upravo od države. Tako je bivša Vlada prije dvije godine od Bruxellesa dobila zeleno svijetlo da tu tvrtku pretvori u IT odjel državne uprave, tzv. Shared Service Center. EU je za to do 2020. odobrila 30 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Tim projektom ministarstva, agencije, zavodi i druga državna tijela više ne mogu naručivati softver i hardver, a da im prethodno APIS IT ne provjeri tehničku specifikaciju. Tako se želi spriječiti da se naručuju IT proizvodi koje može servisirati i nadograđivati samo jedna tvrtka. Usto svi se podaci o takvim projektima moraju unijeti u poseban registar nazvan ProDII, a kojem je cilj da ne dolazi do dupliranja investicija. Takav pristup APIS IT doveo je u sukob s Ericssonom NT-om, koji je ispao iz dva milijuna eura vrijednog natječaja za dokumentacijski sustav koji će koristiti Vlada i ministarstva. Tvrtka je navodno inicijalno ponudila nižu cijenu, ali je APIS analizom ponude zaključio da bi kroz druge stavke ona kasnije poskupjela. Ericsson NT je tvrdio da to nije istina. U APIS IT-u kažu da je s 1. siječnja ove godine stupio na snagu Centar dijeljenih usluga.

"U međuvremenu su u APIS IT-u stvoreni preduvjeti za pružanje infrastrukturnih usluga po modelu Centra, a uskoro ćemo biti spremni ponuditi i softverska rješenja za poslovne procese u državnoj upravi", pojašnjavaju u APIS IT-u. No, taj su rad pratile kontraverze. Najpoznatija je politička optužba da se u toj javnoj tvrtki pri zapošljavanju pogodovalo članovima SDP-a. Manje je poznato da je hektičnim pristupom informatizaciji Vlada APIS IT-u dala iste ovlasti kao i Središnjem tijelu eZdravlja (STeZ), a to je informatizacija zdravstva. Time je stvorila niz problema domaćoj IT industriji. Za ilustraciju, tako je otvorila mogućnost da APIS IT jednim natječajem sa ciljem sistematizacije IT-a u bolnicama potencijalno izbaci IN2 grupu, najveću hrvatsku softversku tvrtku, sa svojim vlastitim softverom iz više od polovice bolnica u Hrvatskoj.

IN2 je, naime, najveći tržišni igrač u tom segmentu. Nadalje, jačanjem uloge APIS IT-a ta je tvrtka iskočila među najveće igrače na hrvatskom tržištu IT usluga. Agencija IDC Adriatics očekuje veliki rast tog tržišta zbog digitalne transformacije. U iduće četiri godine ono bi trebalo otvoriti novih poslova u vrijednosti 100 milijuna eura. U redu za te poslove već su spremni HT, MSAN i Agrokorov mStart. Nikola Dujmović iz HGK IT-a kaže da osobno smatra da država treba imati agenciju poput APIS IT-a. No, da je stanje tamo kao i u ostatku državne uprave – "ideje dobre, realizacija puna kontroverzi". Ističe da bi APIS IT do rješenja trebao dolaziti angažirajući hrvatsku IT zajednicu, posebno domaću softversku industriju za koju ističe da može dokazano ponuditi globalno konkurentna rješenja.

Komentari (5)
Pogledajte sve


APIS IT je prenapuhano leglo prijatelja, rođaka i podobnih – koji bi s obzirom na broj "programera" trebao na tržište izbacivati cijele operativne sustave, a ne softverske polu-proizvode.
Obratite pažnju što su daleko manji timovi programera sposobni napraviti pa ćete vidjeti da ova opservacija nije uopće pretjerana.


Istina je ovo sto govoris.
Ali to vrijedi nazalost za cijelu drzavnu upravu a ne samo APIS. Ine samo informatike nego bilo koju struku ili bransu.

APIS IT je prenapuhano leglo prijatelja, rođaka i podobnih – koji bi s obzirom na broj “programera” trebao na tržište izbacivati cijele operativne sustave, a ne softverske polu-proizvode.
Obratite pažnju što su daleko manji timovi programera sposobni napraviti pa ćete vidjeti da ova opservacija nije uopće pretjerana.

naslijedit će ga netko iz HDZ-a, kako se ne zna ?

ode jos jedan strucnjak sdp-a
bio jos jedan iz krapine ali taj je jos prije otisao u upravu FINA-e…isto 100% SDP clan…oce li i njega vratiti u APIS na obicno sefovsko mjesto?

New Report

Close