Apel poljoprivrednicima da se pridržavaju uputa o ishrani mliječne stoke

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2013. u 15:50
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede, zajedno s svim uključenim sudionicima, provodi Akcijski plan za rješavanje problema mliječnog sektora.

Ministarstvo poljoprivrede, zajedno s svim uključenim sudionicima, provodi Akcijski plan za rješavanje problema mliječnog sektora. Mljekare su nastavile s prikupljanjem mlijeka s farmi odvozom u bioplinska postrojenja. Od 26. veljače zaključno s 11. ožujka, prikupljeno je 952.676 litara mlijeka, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Proizvođači mlijeka koji su koristili zamjensku stočnu hranu i mikofiksatore vraćeni su u otkup mlijeka od strane mljekara budući je kod istih razina aflatoksina u mlijeku pala na dozvoljene razine. Tako je u otkup vraćeno 47% od ukupne količine mlijeka obuhvaćene Akcijskim planom na dnevnoj razini, što čini 740.572 litre zdravstveno ispravnog mlijeka dnevno.

Veterinarska inspekcija i službe Hrvatske poljoprivredne agencije izvršile su  obilazak ukupno 776 poljoprivrednih gospodarstava i uzele ukupno 1349 uzorka stočne hrane. Od toga je 37%  uzoraka imao koncentracije aflatoksina iznad dozvoljenih granica.

Na dan 28.2.2013., isporučena je sva dogovorena količina zamjenske stočne hrane u prvom krugu – ukupno 337.971 kilogram (338 tona). Do dana 11.3.2013., isporučena je dogovorena količina zamjenske stočne hrane u drugom krugu – ukupno 334.185 kilogram (334 tone). Sveukupno je do dana 11.3.2013. godine isporučeno 712.156 kilograma stočne hrane (712 tona).

Veterinarska inspekcija je uzela uzorke mlijeka sa 493 gospodarstva. Negativni nalazi na aflatoksin utvrđeni su u ukupno 161 uzorku te je toliko gospodarstava vraćeno u otkup. Isto znači da je 33% gospodarstava sa kojih su uzeti uzroci mlijeka u okviru službenih kontrola vraćeno u otkup mlijeka odnosno vraćene su u otkup 740.572 litre mlijeka ili 47% ukupne količine mlijeka za koje su izvršene službene kontrole.
Ovim uzorkovanjem mlijeka nisu obuhvaćena 192 poljoprivredna gospodarstva za koja je zamjena stočne hrane izvršena prošli tjedan u razdoblju od 06. do 11. ožujka 2013. godine.

Od 9. veljače do 8. ožujka 2013. godine granična veterinarska inspekcija službeno je uzorkovala 341 pošiljku uvoznog mlijeka i mliječnih proizvoda. Uzeto je 396 službenih uzoraka budući da je kod pojedinih pošiljaka uzeto više službenih uzoraka. Za 308 pošiljaka poznat je rezultat laboratorijskih pretraga te je do sada ukupno utvrđeno 26 pozitivnih rezultata na aflatoksin u mlijeku. Mlijeko je uzorkovano iz 13 zemalja odnosno iz 44 objekata podrijetla. Nesukladnost je za sada utvrđena u pošiljkama mlijeka iz dvije zemlje (Mađarska i Bosna i Hercegovina). Nesukladno mlijeko je povučeno iz uvoza i distribucije te se ne nalazi na policama trgovina u Republici Hrvatskoj.

Poljoprivredna savjetodavna služba obišla je ukupno 808 poljoprivrednih gospodarstava a zatim ponovila obilazak još 206 gospodarstava, dok je Hrvatska poljoprivredna agencija obišla 170 poljoprivrednih gospodarstava.

Ministarstvo poljoprivrede i dalje apelira na poljoprivrednike da se pridržavaju uputa o ishrani mliječne stoke te se konzultiraju sa predstavnicima državnih institucija koji koordinirano rade na terenu, kao i stručnjaka iz industrije mlijeka.

Obzirom da se radi o zajedničkoj akciji svih u lancu proizvodnje, također apeliramo na sve sudionike da ne dovode u sumnju analize mlijeka i stočne hrane koje rade kako industrija mlijeka, tako i Veterinarska inspekcija te Hrvatska poljoprivredna agencija.

Ovim putem pozivamo proizvođače mlijeka da se o Akcijskom planu mogu informirati u uredima Poljoprivredne savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije. Letak i obavijest o mjerama mogu se pronaći na sljedećim web stranicama:

Ministarstvo poljoprivrede

Poljoprivredna savjetodavna služba.
 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Agrokor apeluje da se strogo poštuje pravilnik o postupanju sa stokom:

http://ideamislinavas.blogspot.com/

New Report

Close