Antunović: Platio sam zbog luksuznih automobila

Autor: Marija Brnić , 26. ožujak 2013. u 22:01
Mladen Antunović uvjeren je da ostavlja tvrtku u boljem stanju nego što ju je zatekao/Slavko Midžor/PIXSELL

Kandidat za predsjednika Uprave Plinacra je Marin Zovko, direktor poslovnih funkcija.

Mladen Antunović preduhitrio je u utorak ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, koji mu je ovaj tjedan na Vladi pripremao smjenu, te je sam ponudio otkaz na dužnost predsjednika Uprave Plinacra, a kako saznaje Poslovni dnevnik, novu bi stranicu u radu Plinacra trebao okrenuti Marin Zovko, mladi kadar u toj tvrtki, trenutni direktor poslovnih funkcija.

Pojašnjavajući razloge svoje odluke na konferenciji za novinare, Antunović se trudio naglasiti kako tvrtku ostavlja u dobrom stanju – dobit joj je u 2012. povećana za 20 posto na 74 milijuna kuna. Taj rezultat, pohvalio se Antunović, nije ostvaren povećanjem cijene plina i usluga, već uštedama i racionalnim upravljanjem. "Iza nas je natprosječno uspješna godina, no ne odlazim zbog rezultata, već tražim da me se razriješi zbog nefunkcionalne Uprave i loše percepcije u javnosti. Ne želim biti na teret HNS-u i Vladi", istaknuo je Antunović. Priznaje da je za nefunkcionalnu Upravu dijelom i sam odgovoran, jer je članovima dao punomoć da obavljaju poslove u ime tvrtke, što je jedina odluka zbog koje danas žali.

"Svi moji problemi nastali su kada sam poništio natječaj za nabavu luksuznih auta i opozvao punomoći. Tada su počela podmetanja, afere, policijske istrage", tvrdi Antunović, no detaljnije o tomu tko mu je podmetao nije želio govoriti, već je znakovito novinarima odgovorio: "istražite sami". Istim odgovorom se poslužio i premijer Zoran Milanović govoreći o policijskoj istrazi u Plinacru. Antunović je otkrio i to da se u Plinacru obavlja još jedna policijska istraga, a vezana je uz arbitražu u sporu s Montmontažom Plinovod, kojoj je Plinacro, kako je pojasnio, odbio platiti 56 milijuna kuna vantroškovničkih radova, a za koje nema osnova. "Uvjeren sam da taj spor Plinacro ne može izgubiti jer je arbitražno vijeće imenovalo vrhunskog stručnjaka na području trgovačkog prava", poručuje Antunović, odlučno odbacujući sve ostale afere i kritike koje se Plinacru stavljaju na teret, od zapošljavanja supruga HNS-ove ministrice graditeljstva do medijskog oglašavanja.

Ponuđenom ostavkom Antunović želi nedvojbeno ostaviti dojam časnog povlačenja, budući da tim činom automatski gubi i prava iz menadžerskog ugovora. Za nastavak karijere, kaže, ne brine se, zbog iskustva i stručnosti. U Montmontažu se ne vraća, no ne isključuje tu mogućnost, a na upit je li točno da mu je ponuđeno vođenje LNG-a Hrvatska odgovara da će eventualnu ponudu u javnom sektoru razmotriti.Nasljednik Antunovića nije pripadnik nijedne stranke, ali uživa povjerenje oba koalicijska partnera u Vladi. Kako se neslužbeno doznaje, neki od članova Uprave zadržat će pozicije iako Vlada namjerava smanjiti peteročlanu Upravu. 

Razlozi za smjenu po Vrdoljaku:

Slab rezultat i loš imidž tvrtke 

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na razloge Antunovićeve ostavke gleda nešto drugačije. Priznaje, Antunović ne odlazi zbog toga što je radio izvan zakona, ali on u prvi plan stavlja važnost njegovih rezultata. Konkretno, Antunoviću zamjera loš rezultat u investicijama i neuspjeh u homogenizaciji Uprave. Uprave su se, po Vrdoljaku, dužne brinuti i za javni imidž tvrtke. "Svjestan svoje odgovornosti predsjednik Uprave Plinacra podnio je ostavku, koja je na mjestu i vrlo odgovoran potez", prokomentirao je Vrdoljak, koji nakon svega odbija da su koalicijske trzavice razlog promjena u Plinacrou.

Komentirajte prvi

New Report

Close