Anti Ramljaku savjetnička uloga za ulagačke projekte u energetici

Autor: Jadranka Dozan , 16. siječanj 2012. u 17:25

Ramljak je angažiran za javna poduzeća no prvi je cilj pripremiti teren za ulaganja HEP-a, Plinacra i Janafa

Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, dobio je još jedno, vanjsko pojačanje za svoj resor. Nakon što se uži kabinet Vlade suglasio s prijedlogom, njegovu se timu suradnika, premda ne u formi dužnosnika, priključuje financijaš Ante (Toni) Ramljak koji je angažiran kao “posebni savjetnik za praćenje i evaluaciju poslovanja javnih trgovačkih društava i vođenje strateških projekata”. Unutar te dosta široke definicije jasni su i prioriteti; to je energetski sektor, odnosno ulagački projekti u njemu. Njih je Kukuriku koalicija nominirala kao jednu od glavnih poluga pokretanja rasta i zapošljavanja i zasad se čini da je tom cilju mnogo predanija nego prilagodbama javne potrošnje i reformama.

Neslužbeno nam je potvrđeno da će Ramljakovi prvi ‘projektni zadaci’ biti Hrvatska elektroprivreda, Plinacro i Janaf, dok su u slučaju Ine pristup i fokus nešto specifičniji jer u naftnoj kompaniji već postoji strateški partner. Budući da je sustav javnih/državnih poduzeća dosta široko i nesređeno područje, imenovanje posebnog savjetnika za taj segment očito je tek prvi korak. Neslužbeno saznajemo da bi se za koji mjesec trebala ustrojiti zasebna institucija u kojoj bi se objedinio taj posao. Zasad se ne zna kojeg će organizacijskog oblika biti, no navodno ne bi trebala biti u sastavu Ministarstva gospodarstva, čime bi se dodatno naglasio zaokret prema profesionalizaciji. Iako je to dugoročna misija koja obuhvaća strateško određenje prema načinu upravljanja i strategiji razvoja javnih i tvrtki u državnom vlasništvu, u slučaju spomenutih energetskih relativno brzo očekuju se konkretne akcije na pripremi terena za pokretanje investicija i osmišljavanja financijskih konstrukcija. Dojučerašnji ‘quaestusovac’ Ramljak u tome ima dosta iskustva i veza u svijetu investicijskog bankarstva. Desetak je godina vodio hrvatsku podružnicu investicijske banke CAIB koja je odradila nekoliko zvučnih M&A projekata u regiji. Očekuje se stoga da će u dogledno vrijeme oformiti tim financijaša koji imaju tehničkih znanja i iskustva u investicijskom bankarstvu.

Kukuriku planovi

Renesansa energetike
U Programu Vlade energetika je jedno od četiri područja koja će ulagački poticati. Uz niz hidro- i termoelektrana, ulaganja u prijenos i distribuciju el. energije te obnovljive izvore energije, u planu su gradnje plinovoda i skladišta plina, modernizacija rafinerija, LNG terminal…

Komentari (4)
Pogledajte sve

A stolar je faca već dugo, malo su ga usporili zbog one istrage sa preprodajom zemlje od grada no izgleda da se i taj predmet hladi u nečijoj ladici !

Stavil bi on i BRAVARA…samo da je još živ…

E dečki dali je netko od Vas osobno upoznao Čaćića ? ? ?
Gospodin javno na HRT izjavi da sve direktore, rukovoditelje i itd treba nakon 2-4 godine smjenit, otpustit ili neznam šta jer bi mogli ugroziti sustav i preuzeti poslovanje samog društva ! ! !
Stvarno se čudim onda kako to da u ozbiljnim kompanijama po svijetu vrijedi samo da bez – kontinuiteta nema kvaliteta – i da godinama stvaraju kadrove jer vrijednost društva je ZNANJE i LJUDI ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
Taj apsolutni vladar oko sebe okuplja opet PODOBNE, a ja već dugo molim boga da POLITIČARI shvate da će svi izgubit na izborima ako ne zaposle STRUČNE ! ! !
Još gore je kaj bu i STOLARA stavio u NADZORNI ODBOR, ma nema kraja toj gluposti i stranačkoj liniji !

Da li je gospod A.(T) Ramlčjak jos u Quaestusu? Ako jest kako je to spojivo sa njegovom savjetnickom funkcijom Cacicu? Inace u Quaestusu se nije proslavio……..jos jedan od ekonomista skolovanih u Hrvatskoj………

New Report

Close