Ante Gotovina proglašen počasnim građaninom Splita

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. studeni 2012. u 11:46
PIX

Proglašenje generala Gotovine za počasnog građanina Splita uvrštena je kao prva točka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća.

Generala Antu Gotovinu danas je splitsko Gradsko vijeće proglasilo počasnim građaninom Splita, a počasna će mu povelja biti dodijeljena na svečenoj sjednici tog vijeća.
Odluka o proglašenju generala Gotovine počasnim građaninom donesena je na poticaj gradonačelnika Željka Keruma koji je rekao kako je njegovu inicijativu prihvatila i Komisija Gradskog vijeća za dodjelu javnih priznanja. Svih 22-oje nazočnih vijećnika je glasovanjem poduprlo takav prijedlog. Po usvajanju odluke svi su vijećnici ustali i pljeskom pozdravili proglašenje generala Gotovine počasnim građaninom Splita.

Proglašenje generala Gotovine za počasnog građanina Splita uvrštena je kao prva točka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća, a na prijedlog vijećnika Luke Podruge (HČSP), što su vijećnici podržali.

U obrazloženju koje je pročitano uoči glasovanja, navedeno je, između ostalog, da je general Gotovina svoj ratni put započeo 1991. godine na bojištu Zapadne Slavonije, a tijekom Domovinskog rata bio je zapovjednik 6. operativne zone Split i zapovjednik Zbornog područja Split te tijekom akcije "Oluja" zapovjedao sektorom Jug.

"Vodio je ustrojavanje, opremanje i provođenje vojnih operacija na širem području Dalmacije i unutrašnjosti, od Velebita do punte Oštro na Prevlaci, što je rezultiralo oslobađanjem cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske u njegovoj zoni odgovornosti, izlaskom na međunarodno priznate granice RH sa susjednom Republikom Bosnom i Hercegovinom i omogućavanjem uspostave državnog pravnog poretka na oslobođenom teritoriju i uspostavu normalnog života i rada na tom prostoru", navodi se u Kerumovu obrazloženju.

Navodi se i da grad Split želi "iz zahvalnosti za sve zasluge tijekom Domovinskog rata i nakon njega, generalu Gotovini dodijeliti priznanje počasnog građanina".

Komentirajte prvi

New Report

Close