Andabak dokapitalizacijom stječe 92 posto dionica Hotela Alan

Autor: Suzana Varošanec , 01. lipanj 2006. u 06:30

Dokapitalizacija je rezultat unosa potraživanja po osnovi kredita koje je Lucidus davao Hotelu Alan, a on ih nije mogao vraćati zbog kroničnih gubitaka, objasnio je Vinko Ljubičić koji je na čelu uprave Lucidusa

Holding Lucidus, kojim upravlja i u kojem Jako Andabak ima nešto manje od 50 posto vlasništva danas će, kako se očekuje, dokapitalizacijom steći u Hotelu Alan Starigrad-Paklenica paket dionica veći od 90 posto. To je potvrda pozicije Hotela Alan kao najjače turističko-hoteljerske karte Lucidusa koji ove godine kani, prema riječima predsjednika Uprave Lucidusa Vinka Ljubičića, podići kategoriju Hotela Alan na četiri zvjezdice i osigurati mu cjelogodišnji rad kako više nikad ne bi bio gubitaš.

Sto milijuna kuna
Lucidus je ostao bez vrijednijih hotelskih dionica nakon što je Andabak preko vlastite tvrtke Sunce hoteli d.o.o. kupio nekoliko vrijednih hotela iz portfelja Lucidusa. Dok ne prestaju špekulacije gdje je Lucidus investirao sto milijuna kuna koje je utržio prodajom dionica Hotela Brela, Hotela Tučepi i Zlatnog Rata, iz Lucidusa se o tome ne izjašnjavaju, ali potvrđuju da se Hotel Alan naslanja na strategiju i brend “Blue sun” koji Jako Andabak stvara s hotelima u Brelima, Tučepima i na Bolu.
“Lucidus je nekoliko godina većinski vlasnik Hotela Alan, a nakon dokapitalizacije držat će 92,82 posto dionica. U posljednjih godinu dana uložili smo 30 milijuna kuna u modernizaciju hotela koji po novome ima i wellness centar. Dokapitalizacija je rezultat unosa potraživanja po osnovi kredita koje je Lucidus davao Hotelu Alan, a taj ih nije mogao vraćati zbog kroničnih gubitaka”, objasnio je Ljubičić koji je na čelu uprave Lucidusa, a operativno prvi i najpouzdaniji suradnik Jake Andabaka u svim dosadašnjim upravljačkim poslovima, pa i onima u turističkim kućama Brela, Bola i Tučepa. Hotel Alan je 2002. privatizacijom prešao iz državnog portfelja u 97-postotno vlasništvo Hypo Alpe Adria Banka d.d. Zagreb. No, očekivanol, bančin ulazak nije značio trajno vlasničko rješenje, a ni lijek za poslovne gubitke. Iako je Hypo banka po kupoprajnom ugovoru zaključenom u veljači 2002. s HFP-om uložila više od 2 milijuna eura u Hotel Alan, taj je kompleks nadomak nacionalnog parka nastavio s kumuliranja gubitaka koji su se popeli na aktualnih 17 milijuna kuna (više od polovine temeljnog kapitala).

Smanjenje kapitala
Zbog toga će Lucidus na sutrašnjoj skupštini smanjiti temeljni kapital kresanjem nominalne vrijednosti dionica s 300 na 130 kuna. Očistit će Hotel Alan od nagomilanih minusa, a Lucidus će povećati temeljni kapital Hotela Alan za 10,2 milijuna kuna unosom potraživanja koja su nastala u razdoblju od lipnja 2004. do veljače 2005. Riječ je o glavnicama i kamatama iz nekoliko ugovora o zajmu i kratkoročnim kreditima koje je davao od lipnja 2004. do veljače 2005. Prema stanju zatečenom kad ga je država prodavala, Hotel Alan sastojao se od hotela s 216 soba, kampa kapaciteta 150 jedinica, pratećih sadržaja te nekoliko sezonskih prostora za različite namjene. Kategoriziran je kao hotel s dvije zvjezdice, a tek nakon najnovijih ulaganja konkurirat će za osvajanje četiri zvjezdice. Upravni odbor HFP-a je prodao Hypo banci paket dionica vrijedan 27,5 milijuna kuna (97,67 posto vrijednosti temeljnog kapitala) za 8,8 milijuna kuna što je činilo 32,06 posto nominalne vrijednosti, a odbacio je dva ponuđača.

Od Sunca do Lucidusa

Društvo Lucidus osnovano je u lipnju 2003. Sunce ZIF pripojen je Lucidusu u rujnu 2003. čime je prenio cijelu svoju imovinu, prava i obveze Lucidusu koji postaje njegov pravni slijednik. Fond Sunce, pak, osnovan je 1999. javnim prikupljanjem privatizacijskih kupona i njihovom zamjenom za dionice u postupku kuponske privatizacije. Kuponskom privatizacijom Fond Sunce stekao je udjele u 234 društva, ukupne vrijednosti veće od 315 milijuna kuna. Ulagatelji kupona postali su dioničari pri čemu je njihov broj s prvotnih više od 13 tisuća smanjen na nešto manje od 7 tisuća (Izvještaj SDA iz prosinca 2003.). Zadovoljivši uvjete o investicijskim fondovima od travnja 2003. poslovao je kao Sunce ZIF, a onda je u rujnu pripojen Lucidusu. Od Lucidusa je Andabakova tvrtka Sunce hoteli d.o.o. preuzela tijekom 2004. i 2005. velike pakete dionica Hotela Brela, Zlatnog rata i Hotela Tučepi. To znači da Andabak ima 84,65 posto Hotela Brela, 67,03 posto Zlatnog rata i 89,13 posto Tučepa. Uzme li se u obzir da je temeljni kapital Lucidusa oko 255 milijuna kuna, a da je Anadabak preko Lucidusa preuzeo hotele čija vrijednost daleko prelazi i sam Lucidus, riječ je o vrlo uspješom poduzetniku.

Jako Andabak

Bivši vlasnik Sunca osiguranja Jako Andabak u dvije godine postao je jedan od najvećih privatnih hotelijera u Hrvatskoj. Svrstavaju ga u petorku koja upravlja polovinom hotelskih postelja na Jadranu. Od ukupno 154 tisuće postelja koje se nalaze u hotelima i apartmanskim naseljima, gotovo polovinom njih vlasnički upravlja pet najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj koje su taj kapital stekle kupovanjem dionica od države, banaka ili na burzi. Grof Eltz je svoj kapital rasporedio od Poreča do Dubrovnika, TDR-ovi hoteli su koncentrirani u Istri, Lukšić je milijune eura uložio u Cavtatu, Dubrovniku i na Mljetu, Goran Štrok se orijentirao na Dubrovnik i Kvarner, a Jako Andabak na Dalmaciju. Stvaranje hoteljerskog lanca preko Tučepa, Brela i Bola te Starigrada Paklenice vezuje Andabaka čvrsto uz namjeru bavljenja isključivo turizmom. Anabakova tvrtka Sunce hoteli danas raspolaže s desetak tisuća postelja u hotelima smještenim na najljepšim lokacijama Dalmacije. Riječ je o pravim turističkim biserima koji predstavljaju okosnicu tamošnjeg turističkog gospodarstva. Iako su u trenutku kupnje bili opterećeni golemim dugovanjima, proteklih godina poslovanje se dovelo najprije na nulu, a sada posluju s dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close