HAMAG Invest: Tvrtka rekorder sa 7,5 mil. kn jamstva proizvodi kućanske potrepštine

Autor: Poslovni dnevnik , 04. travanj 2013. u 17:20
Ministar Goran Maras hvali se transparentnošću/PIX

HAMAG Invest na svojoj internetskoj stranici omogućio pregled korisnika i iznosa odobrenih jamstava.

Najveći iznos jamstva za kredite, gotovo 7,5 milijuna kuna, dobila je tvrtka Anamil  koja se bavi proizvodnjom kućanskih potrepština, a najmanji iznos, samo 5500 kuna, pripao je Obrtu za uzgoj voća i povrća ŠOŠE Manuele Glavinić.

Pokazali su to podaci Hrvatske agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG Invest) koja je omogućila pregled odobrenih jamstava putem svoje internetske stranice.Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras je također iznio podatke za prvo tromjesečje ove godine u kojem je HAMAG izdao 123 jamstva. To je pak mnogo više nego lani kada je izdano 31 jamstvo pa je tako kroz jamstvene programe HAMAG  podupro 462 milijuna investicija, za razliku od 128 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine. Maras izjavio je kako će za svaki odobreni projekt građani moći vidjeti o kojoj je tvrtki riječ, kao i iznos odobrenih jamstava. Trenutno je na webu 58 jamstava, a cilj je da ih do kraja godine bude oko 500, koliko bi ih trebalo biti odobreno do kraja godine.

Maras je napomenuo kako je riječ o jamstvima za kredite pa nema govora o bankarskoj tajni. Dodao je kako očekuje da i druge državne institucije koje se bave kreditiranjem postupe na isti način. S ministrom Marasom se slažio i Predsjednik Uprave HAMAG Investa, Darko Liović, koji je poručio kako sve mora biti transparentno."Nisam nikoga prozvao, već ističem kako je dobro da sve institucije države budu transparentne i pokažu na koji način podupiru poduzetnike", izjavio je Maras na pitanje novinara proziva li time Hrvatsku banku za obnovu i razvitak (HBOR). Na novinarsko pitanje oko prijedloga predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića, Maras je rekao kako se slaže da bi bilo dobro da se direktori javnih tvrtki biraju putem javnih natječaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close