Analiza: Poslovanje brodara u prvih devet mjeseci 2013.

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2013. u 10:54
Photo: Zvonimir Pandza/Vecernji list

U prvih devet mjeseci godine, najveća domaća brodarska kompanija Atlantska Plovidba generirala je 349,1m HRK prihoda od prodaje, što je 5,2% niže nego u istom razdoblju prošle godine.

Piše: iCapital

U prvih devet mjeseci godine, najveća domaća brodarska kompanija Atlantska Plovidba generirala je 349,1m HRK prihoda od prodaje, što je 5,2% niže nego u istom razdoblju prošle godine. Istovremeno su poslovni prihodi dosegli HRK 418,7m, od čega 82% otpada na brodarski segment, a ostatak na turizam. Što se tiče profitabilnosti, EBITDA je skočila za gotovo 45% u promatranom razdoblju, ponajviše zbog vrlo dobrih rezultata u segmentu turizma koji su uspjeli nadoknaditi negativna kretanja u brodarskom dijelu poslovanja uslijed povijesno niskih razina vozarina. U konačnici, prošlogodišnji gubitak od -19,2m HRK pretvoren je u neto dobit u iznosu 6,6m HRK.

Jadroplov pak je u promatranom razdoblju dosegao razinu prodaje od 88,1m, što je 9,2% manje nego u istom razdoblju lani, najvećim dijelom zbog i dalje negativnih industrijskih trendova. Međutim, menadžment kompanije vidi mogućnost za tek neznatni pad tržišta prije trajnijeg oporavka u nadolazećem razdoblju. Što se tiče profitabilnosti, EBITDA Jadroplova pala je 65% u promatranom razdoblju te dosegla 2,2m HRK, dok je neto gubitak proširen s -25,7m HRK na -32,4m HRK.

Istovremeno, Uljanik Plovidba je ostvarila 2% nižu prodaju u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine u iznosu 160,1m HRK, ponajviše zbog nižih vozarina. Međutim, kompanija je uspješno smanjila razinu operativnih troškova te povećala EBITDA za 10,6% na 69,1m HRK. Ipak, znatno viši neto financijskih rashodi, uz vrlo visoku razinu troškova amortizacije (56% poslovnih prihoda), proširili su neto gubitak s -32,9m HRK na -48,9m HRK.

Tekst je dio Interkapitalove dnevne publikacije IC Equity Espresso u kojem je dostupno upozorenje investitorima i objašnjenje investicijske Preporuke, dostupne na linku: http://bit.ly/HMyMHU

Komentirajte prvi

New Report

Close