Analiza Porezne uprave otkrila kada građani najviše troše

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2016. u 08:08
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Fiskalizacija, koja je znatno povećala broj oporezivih računa, dala nam je priliku da nešto naučimo o nama samima.

U nedjelju, na dan uoči blagdana Velike Gospe, u Hrvatskoj bi trebao pasti potrošački rekord – prvi put u jednom danu izdat će se ukupno više od 10 milijuna računa.

To očekivanje pokazatelj je analize fiskaliziranih računa što ju je provela Porezna uprava. Ona pokazuje pravilo da se u Hrvatskoj baš na taj dan, 14. kolovoza, troši najviše u godini, a za spomenuti rekord već prošle godine nedostajale su nijanse.

Fiskalizacija, koja je znatno povećala broj oporezivih računa, dala nam je priliku da nešto naučimo o nama samima. Znali smo da jako volimo kupovati, a sad znamo da najviše trošimo uoči vikenda i Badnjaka, te u dva ljetna mjeseca. Veći broj računa u 2015. u odnosu na 2014. izdan je i u tjednu Božića, i to za otprilike milijun računa više. Daleko najmanje računa u godini, u pravilu, ispostavi se na njezinu početku – 1. siječnja.

"Petak je dan kad se najviše troši, a nedjeljom najmanje. Prosječno dnevno stiže šest milijuna računa, a najviše ih se izdaje u srpnju i kolovozu, dnevno i do devet milijuna. Izvan turističke sezone, uoči Badnjaka ide i do osam milijuna računa, a najviše se potroši dan prije Velike Gospe",  izjavila je pomoćnica ravnatelja Porezne uprave Gordana Marić na radionici „Fiskalizacija – prelazak na TLS protokol“ održanoj dana 20. srpnja 2016. godine u Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS-IT d.o.o.) u Zagrebu..

Fiskalizacija u prometu gotovinom podrazumijeva da svaki račun prilikom izdavanja mora proći kroz sustav Porezne uprave, koja će mu dodijeliti jedinstveni identifikator račun (JIR). U Hrvatskoj je, uz velike polemike, uvedena od 1. siječnja 2013. godine. Od tada do danas kroz sustav Porezne uprave fiskalizirano je više od osam milijardi računa, a sustav nikada nije pao. Učinci su izvanredni.

Već prve godine nakon uvođenja fiskalizacije broj oporezivih računa porastao je za 17,8 posto u odnosu na prethodnu, 2012. godinu. A 2014. povećanje poreznih prihoda u proračunu iznosilo je 255 milijuna kuna na temelju verifikacije godišnjih prijava poreza na dohodak i prijava poreza na dobit onih poreznih obveznika koji su bili u sustavu fiskalizacije tijekom cijele 2013. godine.

Naplata poreza na potrošnju 2012. godine iznosila je 95,3 milijuna kuna, a nakon fiskalizacije odmah je drastično porasla na 141 milijun kuna i dalje raste na 143,3, te prošle godine na 158 milijuna kuna, objavila je Slobodna Dalmacija.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Pa nemožete oteti ljudima i tvrtkama i zadnju kunu ?

Mogu Pero i hoće jer njima treba! To je tzv. narkomanska logika!

A ni slova o tome koliko štete nama i Hrvatskom gospodarstvu je nanjela
tzv.Fiskalizacija ,
tzv.Legalizacija ,
tzv.Certifikati ,
i ostali bezobrazno veliki porezi , najveći na svjetu.

Jel to uzrok velikom broju Blokiranih , Nezaposlenih , Iseljenih….?

Pa nemožete oteti ljudima i tvrtkama i zadnju kunu ?

New Report

Close