Analitičari očekuju nastavak negativnih kretanja u industrijskoj proizvodnji

Autor: Poslovni.hr , 02. travanj 2013. u 08:52
Ilustracija

Nastavak negativnih kretanja u industrijskoj proizvodnji RBA analitičari očekuju na razini cijele godine.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku za veljaču industrijska je proizvodnja zabilježila pad u odnosu na veljaču prošle godine, pišu analitičari u novom izdanju publikacije RBA Dnevne financijske vijesti.

Prema kalendarski prilagođenim indeksima industrijska je proizvodnja u veljači pala za 4,1 posto na godišnjoj razini. Tako su, uz iznimku kolovoza prošle godine i ovogodišnjeg siječnja, nastavljena negativna kretanja koja traju još od siječnja 2012. Promatrajući prema GIG-u pad je zabilježen u svim kategorijama izuzev kategorije intermedijarni proizvodi gdje je zabilježen godišnji rast od 4,9 posto. Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena je za 9,5 posto godišnje, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju smanjena je za 1,9 posto, navode analitičari.

Nadalje, proizvodnja kapitalnih proizvoda niža je za 12,4 posto, a proizvodnja energije za 0,9 posto. Prema NKD-u prerađivačka industrija smanjena je za 5,3 posto godišnje, pri čemu je snažan pad zabilježen u kategorijama proizvodnja električne opreme (-32,4 posto), proizvodnja motornih vozila (-22,3 posto) te proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (-45,1). Kod rudarstva i vađenja zabilježen je pad po godišnjoj stopi od 9,3 posto, dok je kod opskrbe električnom energijom zabilježen godišnji rast (2,4 posto). Prema desezoniranim indeksima na mjesečnoj je razini industrijska proizvodnja smanjena za 3 posto čemu je pridonio pad proizvodnje u svim kategorijama izuzev energije, stoji u analizi.

Nastavak negativnih kretanja u industrijskoj proizvodnji analitičari očekuju i na razini cijele godine. Niska baza će zasigurno ublažavati negativna kretanja, no slaba domaća i inozemna potražnja, na koju će utjecati očekivani pad na našim najvažnijim izvoznim tržištima (Italija i Slovenija) te moguće negativne posljedice izlaska iz CEFTA-e nakon ulaska u EU, utjecat će na blagi pad industrijske proizvodnje i u ovoj godini, zaključuju RBA analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close