‘Amenovan’ zakon koji ukida kategoriju povlaštenih i tarifnih kupaca struje i plina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2012. u 13:40
PXL

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o energiji i Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti.

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o energiji i Zakon o regulaciji energetskih djelatnosti, kojima se donošenje cijena ili tarifa prenosi s Vlade na energetske subjekte, uz odobrenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

Zakoni ukidaju kategoriju povlaštenih i tarifnih kupaca struje i plina, kao pretpostavku potpune liberalizacije tržišta energenata. Utvrđuje se pozicija krajnjih kupaca koji će imati posebne mjere zaštite zbog svog socijalnog statusa – ugroženi kupci, odnosno kućanstva koja zbog socijalnog položaja ili zdravstvenog stanja imaju pravo opskrbe energijom po posebnim uvjetima.

Za sigurnost opskrbe energentima odgovornim se smatra tržište, Vlada bi donosila Strategiju energetskog razvoja i Program provedbe Strategije, a jedinice lokalne i područne samouprave svoje će razvojne dokumente morati uskladiti s tim dokumentima.

Sabor je izmijenio Zakon o Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, od kojeg se očekuje kvalitetnije pružanje usluga u projektima javno-privatnog partnerstva (JPP). Zakon omogućuje županijama, gradovima i općinama da daju ovlast Centru da u njihovo ime obavlja djelatnosti vezane za projekte JPP-a.

Izmijenjen je i Zakon o poticanju zapošljavanja kojim se redefinira pojam nezaposlene osobe bez radnog iskustva, čime se omogućuje stručno osposobljavanje i osobama koje su ostvarile više od jedne godine staža u mirovinskom osiguranju.

Nezaposlenom se osobom, u tom smislu, smatra osoba koja se u evidenciji tijela nadležnog za vođenje evidencije o nezaposlenima vodi duže od trideset dana i koja nema više od jedne godine evidentiranog staža u zvanju za koje se obrazovala, bez obzira na ukupno ostvaren staž mirovinskog osiguranja.

Time se skraćuje vrijeme vođenja u evidenciji s devedeset na trideset dana, te se ograničenje od jedne godine staža u mirovinskom osiguranju zamjenjuje ograničenjem od jedne godine staža u zvanju za koje se nezaposlena osoba obrazovala i to bez obzira na ukupno ostvareni staž u mirovinskom osiguranju.

Sabor je donio i paket poljoprivrednih zakona – izmjene Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, Zakon o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju te izmjene Zakona o poljoprivredi, a izmjene je doživio i Zakon o djelatnosti socijalnog rada.

Zastupnici su većinom glasova prihvatili Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2011. godini (115 zastupnika glasovalo je za, pet zastupnika Hrvatskih laburista protiv, a četiri zastupnika bila su suzdržana), te Izvješće o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište ove godine.

U drugo su čitanje upućene izmjene Zakona o posebnim pravima predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti, Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika te Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja.

Sabor je u drugo čitanje uputio i prijedloge izmjena Zakona o kaznenom postupku, Zakona o USKOK-u te Zakona o sudovima za mladež.

Komentirajte prvi

New Report

Close